Wykonanie
Ciasteczka kakaowe piekę od kilku lat, na imprezy przedszkolne, teraz już szkolne.
Ciasteczka są niezbyt słodkie i aromatyczne. W przeciwieństwie do
ciastek maślanych nie
tracą kształtu podczas pieczenia. Dzięki dodatkowi
mąki ziemniaczanej, ciasto jest bardzo elastyczne, można wykroić z niego skomplikowane kształty
ciasteczek.Dziś
ciasteczka zostały udekorowane w formie ,,kalendarza adwentowego".



Składniki:200 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakao75 g
cukru pudru1
jajko eko125 g
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 ml
aromatu migdałowegoPrzygotowanie:
Masło utrzeć z
cukrem, następnie dodać j
ajko i
aromat migdałowy .W misce wymieszać - m ąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
kakao i
proszek do pieczenia . Powstałą mieszankę dodawać po łyżce do miksowanej masy.Zagniecione ciasto przełożyć do
torebki foliowej i schłodzić 1/2 godziny w lodówce.Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując
mąką.Wycinać
ciasteczka za pomocą foremek.Piec przez 10 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni.Upieczone i wystudzone
ciasteczka można ozdabiać polewą, lukrem lub obsypać
cukrem pudrem.Smacznego