ßßß
Murzynka nikomu nie trzeba przedstawiać, zna go każdy. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na przekładanego murzynka (m.in. murzynek z pomarańczową pianką (klik) i murzynek bez jajek (klik)).Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem.*keksówka 35 cmSkładniki:4 jajka1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru pudru250 g masła3 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 łyżek wody na polewę:125 g masła2 łyżki kakao1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki wrzątku2 łyżki posiekanych orzechów włoskichMasło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać orzechami.