Wykonanie
Kladdkaka to popularne, szwedzkie ciasto
czekoladowe. Na zewnątrz kruche, a w środku lepkie i wilgotne. Można jeść je na ciepło ja i na zimno. Wspaniale smakuje zarówno samo jak i z dodatkiem
lodów lub
bitej śmietany, a jego przygotowanie zajmuje ok. 30 minut.

Składniki:- kostka
masła (100 g),- 2 szklanki
cukru pudru,- szklanka
mąki pszennej,- 2
jaja,- 3 łyżki
kakao.Dodatkowo
cukier puder do oprószenia gotowego ciasta (dla chętnych).Wykonanie:1. Piekarnik rozgrzewam do ok. 180 st. C.
Masło topię w rondelku, ściągam z pieca i dodaję
cukier puder oraz
jaja. Dokładnie łączę ze sobą wszystkie składniki.2. Dodaję
mąkę oraz
kakao i również dokładnie mieszam. Ciasto przelewam do wysmarowanej
masłem formy ( ok. 24 cm śr.). Piekę 20 minut.3. Gotowe ciasto studzę i posypuję
cukrem pudrem.

Źródło: Nieco zmieniona wersja przepisu znaleziona na www.arla.se/recept/ kladdkaka /