Wykonanie
Kruche
ciastka kakaowe należą chyba do moich ulubionych. Lubię te wymyślne, przekładane ale czasami wolę te najzwyklejsze. Jesienne wieczory kojarzą mi się z popijaniem pysznej cynamonowej lub korzennej
herbaty i chrupaniem pysznych
ciastek.
Źródło: Stary zeszytSkładniki:200 g miękkiego
masła350 g
mąki pszennej1/2 szklanki
kakaoszczypta
soli1
jajko1/2 szklanki
cukru pudruMasło utrzeć z
cukrem i
solą na gładką masę. Przesiać
mąkę z
kakao, wymieszać. Dodać
jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować ciast, wycinać dowolną foremką. Układać na wysmarowanej blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 min. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)