ßßß Cookit - przepis na Kruche maślane ciasteczka

Kruche maślane ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Kruche i maślane, idealne ciasteczka do kawy lub herbaty. Nie za słodkie i delikatnie rumiane. Domowe ciasteczka nie mają sobie równych. Z powodzeniem możecie upiec je dla dzieci, bo są świetną alternatywą dla tych sklepowych. A co najważniejsze - wiemy co jemy :)
Składniki (na ok. 30 ciastek):
300 g mąki pszennej
180 g masła 82%
120 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Mąkę z solą i cukrem pudrem przesiać, dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Posiekać nożem. Zrobić kopczyk i dołek. W środek wlać rozkłócone jajko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki. Stolnicę i wałek posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wycinać ciastka i układać w niewielkiej odległości na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 10-14 minut do zarumienienia. Ciasta wystudzić na kratce. Smacznego!
Rady: Ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, trzeba szybko zagnieść je ręcznie lub w robicie.
Aby ciasto było kruche musi być dobrze schłodzone. Na kruchość ciastek wpływa nie tylko odpowiedni czas schłodzenia, ale także temperatura w pomieszczeniu, dlatego od razu po ułożeniu ciastek na blachę należy włożyć je do nagrzanego wcześniej piekarnika.
Ciastka po upieczeniu należy od razu zdjąć z blachy i przełożyć na kratkę, nagrzana blacha może dodatkowo zbyt mocno zarumienić spód ciastek.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2014/10/kruche-maslane-ciasteczka.html