Wykonanie
Kruche i maślane, idealne
ciasteczka do
kawy lub
herbaty. Nie za słodkie i delikatnie rumiane. Domowe
ciasteczka nie mają sobie równych. Z powodzeniem możecie upiec je dla dzieci, bo są świetną alternatywą dla tych sklepowych. A co najważniejsze - wiemy co jemy :)
Składniki (na ok. 30
ciastek):300 g
mąki pszennej180 g
masła 82%120 g
cukru pudru1
jajkoszczypta
soliMąkę z
solą i
cukrem pudrem przesiać, dodać zimne pokrojone w kostkę
masło. Posiekać nożem. Zrobić kopczyk i dołek. W środek wlać rozkłócone
jajko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki. Stolnicę i wałek posypać
mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wycinać
ciastka i układać w niewielkiej odległości na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 10-14 minut do zarumienienia. Ciasta wystudzić na kratce. Smacznego!Rady: Ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, trzeba szybko zagnieść je ręcznie lub w robicie.Aby ciasto było kruche musi być dobrze schłodzone. Na kruchość
ciastek wpływa nie tylko odpowiedni czas schłodzenia, ale także temperatura w pomieszczeniu, dlatego od razu po ułożeniu
ciastek na blachę należy włożyć je do nagrzanego wcześniej piekarnika.
Ciastka po upieczeniu należy od razu zdjąć z blachy i przełożyć na kratkę, nagrzana blacha może dodatkowo zbyt mocno zarumienić spód
ciastek.