Wykonanie
Cześć :)Dzisiaj kolejne jesienne danie z
dynią w roli głównej :)

Przepis na placuszki pochodzi z "książeczki" w postaci małych kart "Kuchnia Polska podręczne przepisy" wyd. Publicat.Bardzo smaczne wyszły :)Składniki:500 g dyni (masa obranej)60 g
masła1 szklanka
mąki pszennej4
jajka2 czubate łyżki
cukru pudruszczypta
solicukier puder do oprószeniaWykonanie:
Dynię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Masło roztapiamy i lekko ostudzone ucieramy z
żółtkami.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli.
Mąkę i
cukier przesiewamy przez sitko do dyni, dodajemy
masło z
żółtkami. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z
białek.

Smażymy na
oleju na złoto. Posypujemy
cukrem pudrem :)Smacznego!