Wykonanie
Te
ciasteczka upiekłam wspólnie z córeczką. Na co dzień staram się nie używać
barwników spożywczych. Jednak Mała tak ględziła, że chce kolorowe
ciasteczka, aż stwierdziłam, że raz nie zaszkodzi.
Ciasteczka z tego przepisu wchodzą bardzo kruchutkie i rozpływają się w ustach, my dodatkowo część przełożyłyśmy
marmoladą. Mając takie
ciasteczka na talerzu w domu od razu robi się wiosenniej:)Składniki:450 g
mąki pszennej2
jajka250 g
masła130 g
cukru pudru1/3 łyżeczki
soliłyżeczka
kakaobarwniki: zielony, żółty, czerwonyewentualnie
marmolada do przełożenia
Mąkę i
cukier puder przesiać. Zimne
masło pokroić na kawałki, dodać do
mąki. Wbić
jajka, dodać
sól i
cukier puder. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 5 części. Jedną zostawić bez dodatków, do jednej dodać
kakao a do pozostałych kolejno po odrobinie barwnika. Ciasto owinąć w woreczki foliowe i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.Schłodzone ciasta rozwałkować nie za grubo na posypanym
mąką blacie. Wykrawać kwiatki, małe i średnie kółeczka i naklejać jedne na drugie w różnych konfiguracjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzone
ciasteczka można posmarować
marmoladą i sklejać po dwa.