ßßß Cookit - przepis na "Fioletowe runo" - sernik na zimno z jagodami

"Fioletowe runo" - sernik na zimno z jagodami

nazwa

Wykonanie

W niedzielny poranek wybraliśmy się z mężem na jagody. Wróciliśmy z pełnymi 4 litrami owoców. Zamarzył mi się sernik na zimno i jeszcze kilka innych pyszności... Uwielbiam kolorowe dania i desery, ale ten fioletowy odcień powalił mnie na kolana :) Sernik nie wymaga pieczenia, jest przepyszny w smaku, delikatny i mocno jagodowy - idealny deser na lato:) Wierzę, że i Wam przypadnie do gustu. Polecam!
Składniki:
Spód:
250 g kakaowych markizów
80 g stopionego masła
Sernik:
1 litr jagód
1 kg sera twarogowego na sernik (z wiaderka)
200 ml śmietany 30%
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki esencji waniliowej
3 łyżki żelatyny
1/3 gorącej wody
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
świeże listki mięty
Spód: Ciasteczka (razem z kremem) zmiksować w robocie lub utłuc dokładnie wałkiem. Dodać stopione masło i zagnieść. Ciasteczkami wyłożyć dno tortownicy (23 cm) i dokładnie docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody wraz z sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną żelatynę. Masę serową wylać na schłodzony spód, uderzyć tortownicą kilkakrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza w serniku. Wstawić do lodówki do stężenia na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem udekorować ubitą kremówką i pozostałymi jagodami oraz świeżymi listkami mięty. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/07/fioletowe-runo-sernik-na-zimno-z.html