ßßß Cookit - przepis na KARPATKA Z BITĄ ŚMIETANĄ

KARPATKA Z BITĄ ŚMIETANĄ

nazwa

Wykonanie

Karpatka to jedno z tych ciast które długo nie przetrwają,jednak dodatek bitej śmietany i owoców sprawił że stała się bardzo lekka i letnia.Chociaż do tak lekkiego ciasta pasują wszystkie kremy a to już zależy według własnych upodobań.Polecam to pyszne ciasto robione na mleku a dodatek proszku do pieczenia poprawił jego wysokość.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
200 ml mleka
100 g masła
150 g mąki tortowej (1 1/2 szklanki)
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA :
600 ml 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 duża łyżka z czubkiem żelatyny spożywczej (rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody)
mięta do ozdoby
jagody lub borówki około 150 g
Mleko i masło zagotowujemy w garnku,zmniejszamy ogień.Kiedy margaryna się rozpuści wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką przez 1 minutę aż ciasto stanie się jednolite.Zdejmujemy z ognia i zostawiamy aż trochę ostygnie.Do letniej lub zimnej masy dodajemy jajka,wsypujemy proszek do pieczenia i miksujemy mikserem około 5 minut aż składniki ładnie się połączą.Ciasto dzielimy na pół.
Tortownicę smarujemy olejem,wysypujemy bułka tartą,rozkładamy część ciasta maczając łyżkę w wodzie.
(Jeżeli mamy dwie tortownice możemy upiec ciasta razem).Pieczemy w 200 *C.przez 20 minut. Następnie czynność powtarzamy z drugim ciastem.
Śmietanę ubijamy z cukrami na sztywno,na koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej żelatynę(musi być ona ostudzona) i energicznie mieszamy mikserem.
W tortownicy umieszczamy jeden blat ciasta,na to śmietana,posypujemy owocami.Przykrywamy Drugim ciastem.Karpatkę wstawiamy na 2 godziny do lodówki.Po wyjęciu z lodówki posypujemy cukrem pudrem i jagodami.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/07/karpatka-z-bita-smietana.html