Wykonanie
To stało się już tradycją - chyba
mogę tak powiedzieć. Na każde mikołajkowe śniadanie robię pancake z
syropem klonowym i
borówkami. Tym razem nie dość, że zajęło mi to trzy minuty, to jeszcze było dwa
razy mniej bałaganu niż zwykle.Nie bawiłam się w ucieranie przy pomocy robota kuchennego, tylko wykorzystałam wbudowany w niego blender - tak, wiem, moje ostatnio ulubione narzędzie pracy, nudna jestem :))) Nic nie poradzę. Odkąd mam Chef By Kenwood w kuchni to życie stało się szybsze i prostsze ;)

Składniki (dla dwóch osób):- 2 szklanki
mąki- 1 szklanka
mleka- 2
jajka- 1
cukier waniliowy Appetita- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżka
masła-
syrop klonowy-
borówki-
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki za wyjątkiem
borówek i
syropu wrzucam do blendera i ucieram. Ciasto ma być średnie w swojej gęstości dlatego w zależności od tego jakie uda Wam się uzyskać, albo dolewam
mleka albo dodaje
mąki. Kiedy jest gotowe dodaję do niego
borówki - część zostawiam do dekoracji. Smażę placki na średnio rozgrzanej patelni nasmarowanej wcześniej
masłem. Na sam koniec polewam
syropem, posypuje
cukrem pudrem i dekoruję
borówkami.