Wykonanie
Dziś zapraszam na
kalafiorowe gofry z
musem owocowo-
pomidorowym na bazie
truskawek kaszubskich i
jabłek grójeckich serwowane z ulubionymi
serami. Idealnie sprawdzą się jako przystawka czy weekendowe śniadanie. Lekko chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku doskonale harmonizują się z wykwintnym wytrawnym musem i
serem. Zapraszam :) .Przepis bierze udział w konkursie "Blog ze znakiem smaku".Wytrawne gofry
kalafiorowe z dodatkami - pełne regionalnych smakówSkładniki na
kalafiorowe gofry :· 2
jajka· 2 szklanki zmiksowanego
surowego kalafiora· 1,5 szklanki
mąki pszennej· 3/4 łyżeczki
soli· łyżka
miodu spadziowego· 0,5 szklanki
oleju rzepakowego· 1szklanka
mleka· 1 łyżeczka
proszku do pieczenia· 6-8
suszonych pomidorów z
olejuWytrawny mus:· 300 g
truskawek· 1
jabłko ze skórką· 6
suszonych pomidorów z
oleju· łyżka
miodu spadziowego· łyżka
octu balsamicznego· łyżeczka świeżo startego
imbiru· pół łyżeczki
soli·
pieprz do smaku- listki
bazylii do dekoracji·
ser podania na gofrachZaczynamy od przygotowania gofrów. Łączymy suche składniki-
kalafior,
mąkę,
sól oraz
proszek do pieczenia. W oddzielnej misce łączymy
jajka,
mleko,
miód oraz
olej. W malakserze blendujemy
suszone pomidory. Dodajemy składniki suche. Stopniowo przelewamy składniki mokre cały czas pulsacyjnie blendując.Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną
oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry.W
między czasie przygotowujemy wytrawny mus. Blendujemy pozbawione szypułek
truskawki,
jabłko ze skórką oraz
suszone pomidory. Doprawiamy
miodem,
octem,
imbirem,
solą i
pieprzem.Gofry podajemy z musem,
serem lub ulubionym
twarogiem oraz listkami świeżej
bazylii. Tak skomponowane gofry idealnie sprawdzą się jak elegancka przystawka. Smacznego!