Wykonanie
W upalne dni chętnie sięgamy po coś lekkiego i orzeźwiającego. Na letni obiad idealnie sprawdzi się proponowana dziś przeze mnie zupa- chłodnik, którego bazę stanowi
arbuz i
truskawki. Pikanterii potrawie dodaje
imbir, którego charakterystyczny smak idealnie uzupełnia aromat
trawy cytrynowej i
bazylii. Dzięki orzeźwiającemu działaniu, pobudzającemu trawienie oraz zawartości substancji czynnych i bioaktywnych chłodnik ten idealnie wpisuje się w nurt zdrowego odżywiania. Aby witaminy zawarte w zupie zostały przez nas przyswojone, do chłodnika należy dodać niewielką ilość zdrowego tłuszczu-
oleju rzepakowego. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego stanowi niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety. Już jego nieduża ilość w przygotowywanych przez nas potrawach pomoże nam zmniejszyć ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów
serca,s powolni starzenie, jak również pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Zapraszam więc na prostą, szybką do przygotowania, pyszną i zdrową zupę idealną na upalne dni.Chłodnik
arbuzowo-
truskawkowy na
oleju rzepakowym z
imbirem,
trawą cytrynową i
bazylią podawany z
serem bałkańskimSkładniki na 2 porcje:· 250 g
truskawek kaszubskich ChOG + kilka do podania· 300 g obranego
arbuza (waga po obraniu ze skóry)· sok z 1/2
cytryny· łyżeczka świeżego startego
imbiru· świeża
bazylia· łyżeczka
octu balsamicznego·
ser bałkański· 2 łyżki
oleju rzepakowego + do podania· 1/3 łyżeczki
trawy cytrynowej mielonej- łyżeczka
miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich (c harakteryzuje się
ostrym i gorzkawym, a także stosunkowo mało słodkim smakiem, idealnie pasuje do wytrawnych dań i przystawek)·
sól·
pieprzDosmaczamy
sokiem z cytryny. Dodajemy
olej rzepakowy,
ocet balsamiczny,
miód wrzosowy, starty
imbir,
trawę cytrynową oraz kilka listków
bazylii.Doprawiamy
solą i
pieprzem. Ponownie blendujemy i przecieramy przez gęste sito. Przekładamy w zamkniętym pojemniku do lodówki. Schłodzony wykładamy na talerze. Chłodnik podajemy ze świeżą
bazylią, pokrojonymi w plasterki
truskawkami i
serem bałkańskim, skropiony
olejem rzepakowym. Smacznego!