ßßß Cookit - przepis na Truskawki i pozbawionego skóry i pestek arbuza blednujemy.

Truskawki i pozbawionego skóry i pestek arbuza blednujemy.

nazwa

Wykonanie

W upalne dni chętnie sięgamy po coś lekkiego i orzeźwiającego. Na letni obiad idealnie sprawdzi się proponowana dziś przeze mnie zupa- chłodnik, którego bazę stanowi arbuz i truskawki. Pikanterii potrawie dodaje imbir, którego charakterystyczny smak idealnie uzupełnia aromat trawy cytrynowej i bazylii. Dzięki orzeźwiającemu działaniu, pobudzającemu trawienie oraz zawartości substancji czynnych i bioaktywnych chłodnik ten idealnie wpisuje się w nurt zdrowego odżywiania. Aby witaminy zawarte w zupie zostały przez nas przyswojone, do chłodnika należy dodać niewielką ilość zdrowego tłuszczu- oleju rzepakowego. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego stanowi niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety. Już jego nieduża ilość w przygotowywanych przez nas potrawach pomoże nam zmniejszyć ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca,s powolni starzenie, jak również pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Zapraszam więc na prostą, szybką do przygotowania, pyszną i zdrową zupę idealną na upalne dni.
Chłodnik arbuzowo-truskawkowy na oleju rzepakowym z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z serem bałkańskim
Składniki na 2 porcje:
· 250 g truskawek kaszubskich ChOG + kilka do podania
· 300 g obranego arbuza (waga po obraniu ze skóry)
· sok z 1/2 cytryny
· łyżeczka świeżego startego imbiru
· świeża bazylia
· łyżeczka octu balsamicznego
· ser bałkański
· 2 łyżki oleju rzepakowego + do podania
· 1/3 łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
- łyżeczka miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich (c harakteryzuje się ostrym i gorzkawym, a także stosunkowo mało słodkim smakiem, idealnie pasuje do wytrawnych dań i przystawek)
· sól
· pieprz
Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, miód wrzosowy, starty imbir, trawę cytrynową oraz kilka listków bazylii.
Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie blendujemy i przecieramy przez gęste sito. Przekładamy w zamkniętym pojemniku do lodówki. Schłodzony wykładamy na talerze. Chłodnik podajemy ze świeżą bazylią, pokrojonymi w plasterki truskawkami i serem bałkańskim, skropiony olejem rzepakowym. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/06/chodnik-arbuzowo-truskawkowy-na-oleju.html