ßßß Cookit - przepis na Schabowy w glazurze

Schabowy w glazurze

nazwa

Wykonanie

Kiedy na dworze gorąco, ostatnie na co mam ochotę, to długie seanse przy kuchence. W takie dni, najlepiej sprawdzają się obiady błyskawiczne – dające wspaniały efekt przy minimalnym wysiłku i w bardzo krótkim czasie. Powiecie, że tradycyjny schabowy również jest ekspresowy. Może i tak, ale kotlety w tej wersji mają wspaniały smak i wyglądają naprawdę efektownie. Warto spróbować.
Składniki (2 porcje)
2 kotlety schabowe bez kości
Olej rzepakowy
Sól, pieprz
Cytryna
Miód
Przygotowanie
Natrzyj kotlety z obu stron odrobiną oleju i przypraw solą i pieprzem.
Postaw patelnię na dużym ogniu. Kiedy będzie rozgrzana, ułóż na niej oba kotlety i smaż 5 minut z każdej strony, przekładając co minutę.
Kiedy kotlety będą złociste, nałóż na nie po łyżce miodu.
Smaż kotlety, aż uzyskają ciemny, czerwonozłoty kolor.
Przełóż kotlety na talerz i zostaw na minutę, wyciśnij na nie odrobinę soku z cytryny.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/21/schabowy-w-glazurze