Wykonanie
Kiedy na dworze gorąco, ostatnie na co mam ochotę, to długie seanse przy kuchence. W takie dni, najlepiej sprawdzają się obiady błyskawiczne – dające wspaniały efekt przy minimalnym wysiłku i w bardzo krótkim czasie. Powiecie, że tradycyjny
schabowy również jest ekspresowy. Może i tak, ale kotlety w tej wersji mają wspaniały smak i wyglądają naprawdę efektownie. Warto spróbować.
Składniki (2 porcje)2 kotlety
schabowe bez kości
Olej rzepakowySól,
pieprzCytrynaMiódPrzygotowanieNatrzyj kotlety z obu stron odrobiną
oleju i przypraw
solą i
pieprzem.Postaw patelnię na dużym ogniu. Kiedy będzie rozgrzana, ułóż na niej oba kotlety i smaż 5 minut z każdej strony, przekładając co minutę.Kiedy kotlety będą złociste, nałóż na nie po łyżce
miodu.Smaż kotlety, aż uzyskają ciemny, czerwonozłoty kolor.Przełóż kotlety na talerz i zostaw na minutę, wyciśnij na nie odrobinę
soku z cytryny.Smacznego!