Wykonanie
Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką
białego wina, doskonale smakuje
solo lub z
zieloną salatą i koktajlowymi
pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem.Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego
rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko
orzechowego smaku.Składniki :300 g
mąki pszennej4
jajka150 ml
mleka100
oleju rzepakowego1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia100g suchej kie ł basy( lub innej w ę
dliny)60g
suszonych pomidork ó w w zalewie50g żół tego
sera1 ł y ż ka posiekanego ś wie ż ego
rozmarynu¾ ł y ż eczki
soli,
pieprzSuszone pomidorki odcedzamy z zalewy, kroimy w paski, a następnie na drobne k a wałki . Nast ę pnie na ma ł e k wadraciki kroimy kie ł bas ę i
ser żół ty.
Rozmaryn myjemy, osuszamy i też drobno kroimy..Do miski wbijamy
jajka, lekko ubijamy, dodajemy
mleko,
olej, mieszamy. W innej misce mieszamy suche produkty:
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
solą i
pieprzem.Suche składniki dodajemy do jajeczej masy i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojon ą wcześniej kieł bas ę,
ser,
pomidorki i
rozmaryn. Mieszamy.Masę przelewamy do silikonowej formy babkowej. Pieczemy w 180° C przez około 40 minut. Po wyj ę ciu z piekarnika czekamy 10 minut, a nast ę pnie babk ę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.Smacznego!