ßßß Cookit - przepis na Wytrawna babka rozmarynowa

Wytrawna babka rozmarynowa

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem.
Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku.
Składniki :
300 g mąki pszennej
4 jajka
150 ml mleka
100 oleju rzepakowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
100g suchej kie ł basy( lub innej w ę dliny)
60g suszonych pomidork ó w w zalewie
50g żół tego sera
1 ł y ż ka posiekanego ś wie ż ego rozmarynu
¾ ł y ż eczki soli, pieprz
Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, kroimy w paski, a następnie na drobne k a wałki . Nast ę pnie na ma ł e k wadraciki kroimy kie ł bas ę i ser żół ty. Rozmaryn myjemy, osuszamy i też drobno kroimy..
Do miski wbijamy jajka, lekko ubijamy, dodajemy mleko, olej, mieszamy. W innej misce mieszamy suche produkty: mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
Suche składniki dodajemy do jajeczej masy i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojon ą wcześniej kieł bas ę, ser, pomidorki i rozmaryn. Mieszamy.
Masę przelewamy do silikonowej formy babkowej. Pieczemy w 180° C przez około 40 minut. Po wyj ę ciu z piekarnika czekamy 10 minut, a nast ę pnie babk ę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/07/wytrawna-babka-rozmarynowa.html