Wykonanie
Lubicie gofry w słodkiej wersji? Pewnie, że tak! Kto nie lubi:) Ale o ile wersja słodka jest znana i lubiana, o tyle gofry w wytrawnej wersji ciągle jeszcze walczą o uwagę. Coraz lepiej im wychodzi, ale jeszcze trochę pracy przed nimi:) Ja od jakiegoś czasu wolę wersję wytrawną. Dość mocno kombinuję i zdarza mi się nawet wrzucić gofry do tostera następnego dnia- i muszę przyznać, że są wtedy całkiem niezłe. Dzisiaj dodałam do swoich
awokado i
bryndzę- bo uwielbiam ten
ser, a całość posypałam odrobiną
chili i
skropiłam olejem sezamowym. Pyszności!A jeśli lubicie wersję wytrawną, polecam także gofry z
mąki z
ciecierzycy i
cukinii, z
serem pleśniowym i
pomidorkami koktajlowymi .
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
mleka2
jajkapół łyżeczki
soli (płaskiej)szczypta
pieprzuświeży lub suszony
rozmaryn -ok pół łyżeczkiłyżeczka
proszku do pieczenia1/4 szklanki
oleju o neutralnym smaku i zapachuWykonanie:W misce wymieszaj
mąkę,
mleko,
sól,
pieprz,
rozmaryn,
proszek do pieczenia i
olej.
Żółtka oddziel od
białek.
Żółtka dodaj do ciasta, i wymieszaj, a
białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj
białka do ciasta. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry aż będą rumiane. Gdy gofry będą upieczone, na każdym rozłóż po kilka plasterków
awokado i posyp
bryndzą.
Skrop oliwą/
olejem i posyp
chili.Smacznego!