Wykonanie
Skład:3
jajka1/2 szkl.
mąki przennej3/4 szkl.
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliolejOddzielamy
żółtka od
białka i umieszczamy w dwóch miseczkach.
Żółtka mieszamy z
mlekiem,
mąką i
proszkiem do pieczenia na jednolitą masę, a
białka ubijamy z
solą na sztywną pianę, którą łączymy następnie z
ciastem, rozprowadzając ją delikatnymi ruchami.Pancakesy smażymy na rozgrzanym
oleju, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Aby każdy miał jednakową wielkość, należy za każdym razem korzystać z takiej samej ilości - my wlewałyśmy po 3 łyżki na jednego naleśniczka średniej wielkości.To proste śniadanie to świetna zabawa na sobotnie i niedzielne poranki, kiedy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie. Możecie jeść je ze świeżymi
owocami,
czekoladą, czy
cukrem pudrem - w każdej postaci są przepyszne! Można też układać swoje naleśniczki w przeróżne postaci - nam wyszedł miś. A może to Myszka Miki? :)Aby dodać świątecznego akcentu można użyć
bitej śmietany i udekorować pancakesa na Świętego Mikołaja, albo ułożyć dwa czy trzy różnej wielkości i stworzyć bałwana. My wycięłyśmy w jednym choinkę, korzystając z foremek do
ciastek :)Kombinacji jest całe mnóstwo!
A Wy jaki macie pomysł na świąteczne śniadanie? :)