ßßß Cookit - przepis na · skórka z pomarańczy

· skórka z pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Lody to idealny deser na upalne dni. Najlepsze są oczywiście te przygotowane w domu. Lubię swoich bliskich zaskakiwać nietypowymi smakami. Obok klasycznych waniliowych, truskawkowych, borówkowych czy porzeczkowych były więc kolendrowo-bazyliowe czy dyniowe. Dziś przyszła pora na rabarbarowo-pomarańczowe. Smakują wybornie, idealnie orzeźwiają. Są doskonale wyważone - ani za kwaśne, ani za słodkie. Ponieważ witaminy takie jak A i E zawarte w rabarbarze rozpuszczają się w tłuszczach, lody wzbogaciłam zdrowym olejem rzepakowym. Olej ten jest ponadto naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie i w tak prosty i smaczny sposób codziennie dbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Nasze serce, mózg i cera będą nam za to wdzięczne. Więcej na ten temat na stronie .
Lody rabarbarowo-pomarańczowe z dodatkiem oleju rzepakowego
Składniki:
· 6 żółtek
· 1 szklanka cukru pudru
· szklanka mleka
· 250 ml śmietany kremówki
· 500 g rabarbaru
· 5 łyżek oleju rzepakowego
· szczypta soli
· 5 łyżek miodu akacjowego
Rabarbar obieramy, kroimy w drobne talarki i przesmażamy na oleju rzepakowym do miękkości. Dosładzamy miodem. Całość blendujemy na gładką masę. Przecieramy przez sito. Chłodzimy w lodówce.
Miksujemy żółtka,cukier puder, skórkę z pomarańczy i sól na gładką puszystą masę nad gorącą kąpielą wodną. Zalewamy zagotowanym mlekiem i dalej ubijamy, aż powstanie gęsty krem, czyli do momentu, kiedy po przeciągnięciu palcem na łyżce pozostanie ślad.Zajmie nam to ok. 10-15 minut. Wystudzoną masę schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Schłodzoną masę żółtkową łączymy z musem rabarbarowym i śmietaną- najlepiej zrobić to szpatułką. Masę przelewamy albo do maszynki do robienia lodów i nastawiamy godzinny program, albo do zamrażalnika, pamiętając by co pół godziny 2-3 razy zmiksować masę na lody- dzięki temu nie powstaną kryształki lodu w gotowych lodach. Lody przed podaniem należy wyjąć z zamrażalnika do lodówki na co najmniej pół godziny. Dekorujemy zestem pomarańczowym. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/lody-rabarbarowo-pomaranczowe-z.html