Wykonanie
Po zrobieniu
sorbetu, który okazał się strzałem w dziesiątkę postanowiłem zrobić jeszcze jeden rodzaj
lodów. I szczerze piszę, że są wg mnie dużo lepsze od
sorbetu a na pewno lepsze niż kupione w sklepie.Z podanych składników wychodzi około pół litra
lodów. Zrobienie wymaga trochę czasu, ale efekt jest znakomity.
Lody są słodkie i bardzo smaczne.Składniki:- 3/4 szklanki
mleka- 3/4 szklanki
śmietanki 30%- 4 łyżki startej skórki z
pomarańczy- pół szklanki soku z
pomarańczy- 1,5 łyżeczki
cukru wanilinowego- 8 łyżek
cukru- 2
żółtka- szczypta
soliPrzygotowanie:Do garnka wlewamy
mleko,
śmietankę oraz
skórkę pomarańczową. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zestawiamy z ognia.Przygotowujemy karmel. Na patelnię wsypujemy 6 łyżek
cukru i wlewamy sok z
pomarańczy. Stawiamy na gazie i podgrzewamy co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliło. Kiedy
cukier rozpuści się ściągamy z ognia.Do karmelu dodajemy kilka łyżek wcześniej przygotowanego płynu
śmietankowego i mieszamy. Następnie cały karmel przelewamy do
śmietanki i chwilę podgrzewamy.W wysokim naczyniu ubijamy
żółtka z dwiema łyżkami
cukru,
cukrem wanilinowym i
solą. Nadal ubijając wlewamy
śmietankę.Całą masę przelewamy do garnka i chwilę podgrzewamy na małym ogniu celem rozpuszczenia
cukru.Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przelewamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny. Co jakiś czas wyjmujemy i mieszamy by masa całkowicie się zamroziła.Po tym czasie
lody są gotowe do spożycia.Smacznego!