ßßß Cookit - przepis na Lody pomarańczowe

Lody pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Po zrobieniu sorbetu, który okazał się strzałem w dziesiątkę postanowiłem zrobić jeszcze jeden rodzaj lodów. I szczerze piszę, że są wg mnie dużo lepsze od sorbetu a na pewno lepsze niż kupione w sklepie.
Z podanych składników wychodzi około pół litra lodów. Zrobienie wymaga trochę czasu, ale efekt jest znakomity. Lody są słodkie i bardzo smaczne.
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 4 łyżki startej skórki z pomarańczy
- pół szklanki soku z pomarańczy
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 8 łyżek cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, śmietankę oraz skórkę pomarańczową. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zestawiamy z ognia.
Przygotowujemy karmel. Na patelnię wsypujemy 6 łyżek cukru i wlewamy sok z pomarańczy. Stawiamy na gazie i podgrzewamy co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliło. Kiedy cukier rozpuści się ściągamy z ognia.
Do karmelu dodajemy kilka łyżek wcześniej przygotowanego płynu śmietankowego i mieszamy. Następnie cały karmel przelewamy do śmietanki i chwilę podgrzewamy.
W wysokim naczyniu ubijamy żółtka z dwiema łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i solą. Nadal ubijając wlewamy śmietankę.
Całą masę przelewamy do garnka i chwilę podgrzewamy na małym ogniu celem rozpuszczenia cukru.
Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przelewamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny. Co jakiś czas wyjmujemy i mieszamy by masa całkowicie się zamroziła.
Po tym czasie lody są gotowe do spożycia.
Smacznego!
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/04/lody-pomaranczowe-po-zrobieniu-sorbetu.html