Wykonanie
Moje dziewczyny męczyły mnie o
lody... Maszynka stała od dawna nieużywana, przyszła więc
pora zrobić miejsce w zamrażarce i z wiosną wrócić do produkcji tego zimnego deseru. Przez całą zimę nosiłam się z z zamiarem zrobienia
lodów pomarańczowych, bo przetwarzałam
pomarańcze na różne sposoby, ale co wyjrzałam za okno, to zimno i jakoś nie nastrajało mnie to, żeby się jeszcze chłodzić od środka :-). Teraz już ładnie świeci słonko, więc
pora na
lody znakomita.Składniki:3
żółtka jaj200 ml
mleka200 ml
śmietanki 30%70 g
cukru50 g domowego
cukru waniliowego500 g
pomarańczy + 2 łyżki
cukruWykonanie:Ważne przy robieniu
lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Najpierw nad garnkiem ścieramy z nich skórkę, a później obieramy, pozbywamy się albedo, czyli
białek skórki i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy 2 łyżkami
cukru i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż trochę się rozpadną, a sok nieco odparuje. Odstawiamy
owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Pomarańcze możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków
owoców lodach, albo rozgnieść widelcem.
Żółtka ubijamy z
cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich
mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.Następnie masę
żółtkową, kremówkę i
pomarańcze mieszamy delikatnie do połączenia składników.Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do
lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę
lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy je w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.