ßßß Cookit - przepis na Domowe lody pomarańczowe

Domowe lody pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Moje dziewczyny męczyły mnie o lody... Maszynka stała od dawna nieużywana, przyszła więc pora zrobić miejsce w zamrażarce i z wiosną wrócić do produkcji tego zimnego deseru. Przez całą zimę nosiłam się z z zamiarem zrobienia lodów pomarańczowych, bo przetwarzałam pomarańcze na różne sposoby, ale co wyjrzałam za okno, to zimno i jakoś nie nastrajało mnie to, żeby się jeszcze chłodzić od środka :-). Teraz już ładnie świeci słonko, więc pora na lody znakomita.
Składniki:
3 żółtka jaj
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
50 g domowego cukru waniliowego
500 g pomarańczy + 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Najpierw nad garnkiem ścieramy z nich skórkę, a później obieramy, pozbywamy się albedo, czyli białek skórki i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż trochę się rozpadną, a sok nieco odparuje. Odstawiamy owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Pomarańcze możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków owoców lodach, albo rozgnieść widelcem.
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i pomarańcze mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy je w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/03/domowe-lody-pomaranczowe.html