Wykonanie
Dziś zapraszam na lekki i puszysty mus
rabarbarowy- idealny na upalne dni. Jednocześnie chciałabym zaprosić do lektury artykułu mojego autorstwa opublikowanego w płockim dwutygodniku PetroNews. Dzisiejszą publikację poświęciłam jednemu z moich ulubionych sezonowych warzyw- rabarbarowi. W kolejnej, która ukarze się już za dwa tygodnie, również znajdziecie coś sezonowego i niezwykle smakowitego. Dzisiejsze wydanie gazety będzie dostępne również wkrótce w wersji PDF na stronie http://gazeta.plock.fm/petronews-pobierz-gazete-w-pdf/ .Mus
rabarbarowySkładniki:· 3
jajka· 3
żółtka + 3
białka· 1 szklanka + 2 łyżki
cukru pudru· 250 ml
śmietany kremówki· 500 g
rabarbaru· łyżka
masła· szczypta
soli· 4 łyżki
miodu akacjowego· skórka z
pomarańczyRabarbar obieramy, kroimy w drobne talarki i przesmażamy na łyżce
masła do miękkości. Dosładzamy
miodem. Blendujemy na gładką masę. Przecieramy przez sito. Chłodzimy w lodówce.Miksujemy 3
jajka, 3
żółtka, 1 szklankę
cukru pudru, skórkę z
pomarańczy i
sól na gładką puszystą masę nad gorącą kąpielą
wodną. Masa musi zgęstnieć- zajmie nam to ok. 10-15 minut. Wystudzoną masę schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.
Śmietanę ubijamy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki
cukru pudru.Schłodzoną masę jajeczną łączymy z musem
rabarbarowym,
śmietaną oraz ubitymi
białkami- najlepiej zrobić to szpatułką. Mus przekładamy albo do małych pucharków albo do jednego dużego. Dekorujemy. Smacznego!