ßßß Cookit - przepis na Mus rabrbarowy & mój redakcyjny debiut

Mus rabrbarowy & mój redakcyjny debiut

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na lekki i puszysty mus rabarbarowy- idealny na upalne dni. Jednocześnie chciałabym zaprosić do lektury artykułu mojego autorstwa opublikowanego w płockim dwutygodniku PetroNews. Dzisiejszą publikację poświęciłam jednemu z moich ulubionych sezonowych warzyw- rabarbarowi. W kolejnej, która ukarze się już za dwa tygodnie, również znajdziecie coś sezonowego i niezwykle smakowitego. Dzisiejsze wydanie gazety będzie dostępne również wkrótce w wersji PDF na stronie http://gazeta.plock.fm/petronews-pobierz-gazete-w-pdf/ .
Mus rabarbarowy
Składniki:
· 3 jajka
· 3 żółtka + 3 białka
· 1 szklanka + 2 łyżki cukru pudru
· 250 ml śmietany kremówki
· 500 g rabarbaru
· łyżka masła
· szczypta soli
· 4 łyżki miodu akacjowego
· skórka z pomarańczy
Rabarbar obieramy, kroimy w drobne talarki i przesmażamy na łyżce masła do miękkości. Dosładzamy miodem. Blendujemy na gładką masę. Przecieramy przez sito. Chłodzimy w lodówce.
Miksujemy 3 jajka, 3 żółtka, 1 szklankę cukru pudru, skórkę z pomarańczy i sól na gładką puszystą masę nad gorącą kąpielą wodną. Masa musi zgęstnieć- zajmie nam to ok. 10-15 minut. Wystudzoną masę schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.
Śmietanę ubijamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru.
Schłodzoną masę jajeczną łączymy z musem rabarbarowym, śmietaną oraz ubitymi białkami- najlepiej zrobić to szpatułką. Mus przekładamy albo do małych pucharków albo do jednego dużego. Dekorujemy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/mus-rabrbarowy-moj-redakcyjny-debiut.html