Wykonanie
Lista składników3
jajka sól, na czubku łyżeczki 1
mango 1 łyżka
masła cukier puder do posypaniaPrzepyszny omlet, puszysty, delikatny.
Owoc mango nadaje lekko słodko orzeźwiającego smaku. Przepis na thermomix na dole.

Oskrobać
mango ze skórki i pokroić na małe kawałki. Na patelni roztopić mało i wrzucić kawałki
mango.Smażyć na małym ogniu, aż
mango lekko zmięknie. Nie zrobić papki.
Mango musi być wyczuwalne w
omlecie.

Oddzielić
białka od
żółtek,
białka ubić z
solą na sztywną pianę. Jak już
białka są sztywne dodawać po jednym
żółtku cały czas mieszając. Wylać masę jajeczną na podsmażone
mango. Smażyć omlet na małym ogniu. Lekko podważać boki omleta za pomocą płaskiej łyżki. Przykryć patelnię dużą przykrywką. Jak już omlet będzie na tyle sztywny że jak go podważycie będzie już zwarty, należy go przewrócić. Położyć duży talerz na patelnię i szybkim ruchem odwrócić patelnię do góry dnem. Delikatnie zsunąć omlet na patelnię i ponownie chwilkę smażyć.

Zdjąć omlet z patelni i położyć na talerz. Posypać
cukrem pudrem lub jeść bez.Thermomix– nałożyć motylek, dodać
białka i
sól, ubijać 3 minuty, obroty 3,5-podczas ubijania dodawać po
żółtku, obroty 3,5-reszta jak wyżej