ßßß



Wywołują uśmiech na oczach każdego maluchaPrzepis znalazłam na yt, gdzie w oryginale tęczowe są serduszka, ale niestety nie udało mi się uzyskać takiego efektu, więc powstała kostka.Przepis jest dość rozłożony w czasie, długo się chłodzi, ale ogólnie w wykonaniu bardzo łatwy. Nie wiem, czy dobrze udało mi się opisać Wam całość wykonania, bo etapy są dość skomplikowane do opisania, dlatego na dole przepisu umieszczam filmik oryginału, dzięki któremu na pewno łatwiej będzie Wam zrozumieć.Składniki na ciasteczka:170g masła155g cukru pudruszczypta soli5ml aromatu waniliowego3 jajka ( żółtka i białka osobno )310g mąkiszczypta barwnika: czerwonego, pomarańczowego, żółtego, zielonego, niebieskiego, fioletowegoPrzygotowanie ciastek:Do miski przekładamy masło i cukier puder, ucieramy chwilę do połączenia, dodajemy szczyptę soli i aromat, ucieramy.Wrzucamy 3 żółtka, mieszamy i dodajemy mąkę jeszcze chwilę mieszając. Powstanie nam konsystencja mokrego piasku. Teraz już przekładamy zawartość miski na blat i zagniatamy ręcznie, do uzyskania gładkiego ciasta.Dzielimy ciasto na mniejszą i większą część, w proporcjach 1/3 i 2/3. 1/3 ciasta zawijamy w folię i chowamy do lodówki, ona pozostanie jasna. Większą część dzielimy na 6 równych kawałków, do każdego dodając odrobinę barwnika i zagniatając. Uzyskamy 6 kolorów. Każdy zawijamy w folię, lub woreczek, wkładamy do lodówki na godzinę.Po godzinie wałkujemy osobno każdy kolor, na podłużny placek, grubości około 1cm. Znów schładzamy godzinę.Schłodzone, kolorowe placki nakładamy jeden na drugi, smarując każdą warstwę cienko białkiem ( by się przykleiły ), lekko dociskamy, wyrównujemy brzegi ucinając nożem, by powstał równy, podłużny prostokąt. Schładzamy godzinę.Schłodzone ciasto kroimy w 1,5cm plastry a następnie w kostkę. Kostki sklejamy ze sobą białkiem, tworząc podłużny pasek. Zawijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na godzinę.Po godzinie kostki oblepiamy jasnym ciastem, nadając całości okrągły kształt. Zawijamy i wkładamy do zamrażalnika, by się schłodziło. Wyciągamy, obtaczamy w kolorowej posypce, schładzamy ponownie do lekkiego stwardnienia, by łatwiej było nam je pokroić.Schłodzone kroimy w plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.Filmik oryginalnego wykonania:0Kategorie: