Wykonanie
            Lody to idealny deser na upalne dni. Najlepsze są oczywiście te przygotowane w domu. Lubię swoich 
bliskich zaskakiwać nietypowymi 
smakami. Obok klasycznych 
waniliowych, 
truskawkowych, 
borówkowych czy 
porzeczkowych były więc 
kolendrowo-
bazyliowe czy 
dyniowe. Dziś przyszła 
pora na 
rabarbarowo-
pomarańczowe. Smakują wybornie, idealnie orzeźwiają. Są doskonale wyważone - ani za kwaśne, ani za słodkie. Ponieważ witaminy takie jak A i E zawarte w 
rabarbarze rozpuszczają się w tłuszczach, 
lody wzbogaciłam zdrowym 
olejem rzepakowym. 
Olej ten jest ponadto naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie i w tak prosty i smaczny sposób codziennie dbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Nasze 
serce, mózg i cera będą nam za to wdzięczne. Więcej na ten temat na stronie .
Lody rabarbarowo-
pomarańczowe z dodatkiem 
oleju rzepakowegoSkładniki:· 6 
żółtek· 1 szklanka 
cukru pudru· szklanka 
mleka· 250 ml 
śmietany kremówki· 500 g 
rabarbaru· 5 łyżek 
oleju rzepakowego· szczypta 
soli· 5 łyżek 
miodu akacjowego
Rabarbar obieramy, kroimy w drobne talarki i przesmażamy na 
oleju rzepakowym do miękkości. Dosładzamy 
miodem. Całość blendujemy na gładką masę. Przecieramy przez sito. Chłodzimy w lodówce.Miksujemy 
żółtka,
cukier puder, skórkę z 
pomarańczy i 
sól na gładką puszystą masę nad gorącą kąpielą 
wodną. Zalewamy zagotowanym 
mlekiem i dalej ubijamy, aż powstanie gęsty krem, czyli do momentu, kiedy po przeciągnięciu palcem na łyżce pozostanie ślad.Zajmie nam to ok. 10-15 minut. Wystudzoną masę schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Schłodzoną masę 
żółtkową łączymy z musem 
rabarbarowym i 
śmietaną- najlepiej zrobić to szpatułką. Masę przelewamy albo do maszynki do robienia 
lodów i nastawiamy godzinny program, albo do zamrażalnika, pamiętając by co pół godziny 2-3 
razy zmiksować masę na 
lody- dzięki temu nie powstaną kryształki 
lodu w gotowych lodach. 
Lody przed podaniem należy wyjąć z zamrażalnika do lodówki na co najmniej pół godziny. Dekorujemy zestem 
pomarańczowym. Smacznego!