Wykonanie
Kolejna odsłona
dorsza-
ryby, za którą wprost przepadam. Dziś w może nieco nietypowym, ale zapewniam- smakowitym i trafnym połączeniu - z
kiwi,
cieciorką i bogactwem wiosennych warzyw. Zarówno
ryba, jak i
sałatka przygotowane są na
oleju rzepakowym. Pamiętajmy, że
olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej, zastępując nim inne tłuszcze. Dzięki temu zapewnimy sprawną pracę naszego mózgu,
serca i całego układu krążenia. Z
rybą,
warzywami i owocami stanowi niezwykle smakowity i mega zdrowy posiłekSkładniki:· świeży
filet z dorsza ze skórką·
sól·
pieprz·
sok z cytryny·
olej rzepakowy do smażenia· odrobina
mąki do panierowania
ryby·
roszponka ok. 150 g - opakowanie· 5-6
rzodkiewek· 250 g
pomidorków koktajlowych· 150 g mini
marchewek· 2
kiwi· połowa
ogórka·
cieciorka konserwowa 200 g· 1
cytryna·
cukierNa dressign:·
olej rzepakowy - 5 łyżek· łyżeczka
miodu akacjowego·
ocet balsamiczny 2 łyżki· łyżeczka
musztardy dijon· garść podprażonych na suchej patelni pestek dyni· 1
kiwi·
sól·
pieprzDorsza porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy
sokiem z cytryny, solimy i
pieprzymy. Odkładamy na pół godziny. Następnie panierujemy z obu stron w odrobinie
mąki- nadmiar strzepujemy.
Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.Na patelni na odrobinie tłuszczu karmelizujemy mini
marchewki z odrobiną
cukru i
soliRoszponkę rozkładamy na dużym talerzu.
Rzodkiewkę kroimy w cienkie talarki,
pomidorki przekrawamy na pół - warzywa układamy dekoracyjnie na sałacie. Dodajemy odcedzoną
cieciorkę oraz skarmelizowaną
marchewkę. 2
kiwi obieramy i kroimy w łódeczki, układamy na sałacie.
Ogórka ze skórką kroimy w cienkie plasterki, układamy na sałacie. Wyszorowaną, sparzoną
cytrynę kroimy w cząstki i układamy na sałacie.Przygotowujemy dressing. Do
octu balsamicznego dodajemy pół łyżeczki
soli i dużą szczyptę
pieprzu oraz
musztardę dijon, dobrze mieszamy. Dodajemy
miód, zmiksowany
owoc kiwi oraz stopniowo
olej. Dressingiem polewamy
sałatkę tuż przed podaniem. Na górze układamy kawałki ciepłego
dorsza. Całość posypujemy
pestkami dyni. Smacznego!