Wykonanie
Buraczki zasmażane do obiadu to jeden z moich ulubionych dodatków. Bardzo lubię jeść je przede wszystkim z kotletem mielonym i
ziemniakami – pycha! Aby przygotować
buraczki zasmażane, musimy najpierw
buraki upiec lub ugotować do miękkości. Jednak można pominąć ten etap i zaopatrzyć się w sklepie w pakowane, już ugotowane
buraczki. Przyznam, że tak robię najczęściej, bo jest po prostu szybciej. Jeżeli jednak zdecydujecie się ugotować lub upiec
buraki, pamiętajcie, aby obierać je w momencie, kiedy są jeszcze ciepłe. Skórka
buraka będzie wtedy dużo łatwiej odchodzić. Moje
buraczki zasmażane do obiadu ścieram na tarce o drobnych oczkach oraz dodaje do nich
jabłko, które nadaje nieco kwasowości i słodkości. Sprawdźcie poniższy przepis.Zobacz też:Surówka z
kapusty pekińskiej z
marchewką i
jabłkiemSurówka z
sałaty rzymskiej i
rzodkiewkiSurówka z
marchewką i
jabłkiemBuraczki z
octem balsamicznym i
miodemPomidory ze
śmietaną i
cebuląCzas gotowania: 15 minutSkładniki500 g ugotowanych i obranych
burakówjabłkomała
cebulka2 łyżki
masłałyżka
mąkiłyżka
soku z cytrynyłyżeczka
octu winnegołyżeczka
cukrusól i
pieprz do smakuPrzepis1
Buraki i
jabłko ze skórką ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.2Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy
cebulę i smażymy kilka minut do zeszklenia.3Następnie dodajemy na patelnie
mąkę, cały czas mieszając. Kiedy nabierze złotego koloru, dodajemy
buraczki z
jabłkiem. Mieszając podsmażamy całość około 10 minut.4Na koniec doprawiamy
sokiem z cytryny,
octem winnym,
cukrem oraz
solą i
pieprzem.