Wykonanie
Moja ulubiona potrawa z warsztatów kulinarnych, na których byłam ostatnio :) Przyznam się szczerze, że było to moje pierwsze w życiu starcie z
jagnięciną i teraz już wiem, że na pewno nie ostatnie ;)W trakcie warsztatów podawaliśmy danie z warzywami na patelnię z
suszonymi pomidorami i
chlebkiem pita, a także z
sosem tzatziki z warzywami. Możecie użyć dowolnej, gotowej
warzywnej mieszanki lub przygotować swoją ulubioną
sałatkę ze świeżych warzyw. Myślę, że idealnie będzie smakować również z
sosem czosnkowym, chociaż nie jestem obiektywna, bo gęsty
sos czosnkowy pasuje dla mnie idealnie do wszystkiego :)Składniki:- 4 kotleciki jagnięce z kostką- 1/2 szkl.
oleju rzepakowego-
przyprawa kebab-gyros- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki
musztardy delikatesowejSkładniki na
sos tzatziki z warzywami:- 200 ml gęstego
jogurtu naturalnego- 1
ogórek- 4 duże
rzodkiewki- 2
pomidory- 1 mały pęczek
szczypiorku-
sól,
pieprzPrzygotowanie:1.
Ogórek ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy i odciskamy nadmiar soku. Następnie ścieramy na tarce
rzodkiewkę. Miąższ
pomidorów kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa z
jogurtem, doprawiamy do smaku i posypujemy
szczypiorkiem.2. Z
oleju,
przyprawy kebab-gyros,
musztardy i
miodu przygotowujemy marynatę. Maczamy w niej kotleciki tak, aby kostki pozostały suche. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 - 4 godziny.3. Pieczemy kotlety na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej po 2 - 3 minuty z każdej strony. Podajemy z
chlebkiem pita, warzywami i
sosem tzatziki.