Wykonanie
Cześć =) Kasztanowa Kuchnia bardzo lubi
ryby i z każdą nadarzającą się możliwością stara się zwiększyć ich spożycie oraz prezentację. Dziś zapraszamy na smażone filety z koryfeny, drapieżnej
ryby z wód Pacyfiku. Na rynku znana jest również pod jej hawajska nazwa: mahi-mahi. Jej
mięso jest zwarte, mało tłuste i dobrze sprawdza się zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):-
olej rzepakowy- 600-700g filetów z koryfeny-
sól i
pieprz-
sok z cytryny (opcjonalnie)-
mąka do opruszeniaSposób wykonania:1) Jeśli mamy filety mrożone, wyjmujemy je z foliowego opakowania i rozmrażamy, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem.2) Przyprawiamy
rybę solą i
pieprzem oraz (jeśli lubimy) skrapiamy
cytryna.3) Obtaczamy filety w
mące.4) Na patelni podgrzewamy kilka łyżek
oleju i smażymy filety po 7-8 minut z każdej stron.Na zdjęciu
ryba podana jest z
ziemniakami z
wody oraz gotowana
marchewka i
fasolką. Całość dobrze jest potraktować świeżo zmielonym
pieprzem.
Smacznego =)Agnieszka