ßßß Cookit - przepis na Smażone filety z koryfeny

Smażone filety z koryfeny

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Kasztanowa Kuchnia bardzo lubi ryby i z każdą nadarzającą się możliwością stara się zwiększyć ich spożycie oraz prezentację. Dziś zapraszamy na smażone filety z koryfeny, drapieżnej ryby z wód Pacyfiku. Na rynku znana jest również pod jej hawajska nazwa: mahi-mahi. Jej mięso jest zwarte, mało tłuste i dobrze sprawdza się zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):
- olej rzepakowy
- 600-700g filetów z koryfeny
- sól i pieprz
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- mąka do opruszenia
Sposób wykonania:
1) Jeśli mamy filety mrożone, wyjmujemy je z foliowego opakowania i rozmrażamy, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem.
2) Przyprawiamy rybę solą i pieprzem oraz (jeśli lubimy) skrapiamy cytryna.
3) Obtaczamy filety w mące.
4) Na patelni podgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy filety po 7-8 minut z każdej stron.
Na zdjęciu ryba podana jest z ziemniakami z wody oraz gotowana marchewka i fasolką. Całość dobrze jest potraktować świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/11/smazone-filety-z-koryfeny.html