Wykonanie
Znów mam natłok spraw do załatwienia. A z małym człowiekiem u
boku nie jest łatwo. Ale staram się ogarniać rzeczywistość, choć czasem moje mieszkanie wygląda jak po przejściu tornado. W planach mam lepszą organizację czasu. W przyszłym tygodniu opowiem Wam jak wdrażam moje nowe postanowienia. Dzisiaj prezentuję Wam bardzo smaczny dodatek do obiadu, idealny dla matek karmiących, gdy już ma się dość klasycznych
buraczków na ciepło podawanych do obiadu. Dodatek
jabłek dodaje buraczkom nieco kwasowości i naprawdę wzbogaca smak.
BURACZKI Z
JABŁKIEM NA CIEPŁO – DODATEK DO OBIADUSkładniki:1 kg
buraków3-4 średnie kwaskowe
jabłkasól,
pieprzsok z 1/2
cytrynyBuraków nie obierać, jedynie umyć pod bieżącą
wodą. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 1,5 godziny. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia.Ostudzone
buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najłatwiej i najszybciej w malakserze).
Buraki przełożyć do garnka, dodać ok. 1 szklankę
wody i gotować na małym ogniu.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dołożyć do
buraków i gotować mieszając ok. 10 minut. Płynu powinno zostać bardzo mało.Dodać
sól,
pieprz do smaku, a na końcu zakwasić
sokiem z cytryny.Podawać do różnych
mięs, najlepiej smakują z
wieprzowiną czy
wołowiną.Przepis dodaję do akcji Mam
smaka na
buraka 🙂