ßßß Cookit - przepis na Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą

Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą

nazwa

Wykonanie

Pyszne połączenie kiwi i truskawek w formie apetycznego i kolorowego ciasta. Różowa, delikatna beza, pistacjowy, aksamitny krem i lekko orzeźwiające intensywnie zielone owoce kiwi to połączenie idealne. Dla kontrastu pojawiają się również orzechy włoskie. Na przywitanie wiosny :)
Składniki na ciasto:
· 1 kg mąki
· 400 g masła
· 1,5 szklanki cukru pudru
· 7 żółtek
· 15 g proszku do pieczenia
· 2 łyżki cukru waniliowego
· śmietana kwaśna gęsta 18% -2 łyżki
Masa:
· 1,5 szklanki cukru
· 7 białek
· 3 łyżki budyniu truskawkowego (60 g, opakowanie)
· łyżka soku z porzeczek
· dżem jagodowy - 2 słoiczki (500-600g)
· 200 g orzechów włoskich
Na krem:
· 500 ml soku przecierowego zielonego kiwi
· 250 ml mleka
· 1 szklanka cukru
· 3 łyżki cukru waniliowego
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżka mąki pszennej
· 2 żółtka
· 400 g miękkiego masła (2 kostki)
· 5 kiwi
Ciasto: z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy i przekładamy do 2 klasycznych prostokątnych blaszek do pieczenia. Oba placki smarujemy dżemem jagodowym.
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i sok. Masę rozdzielamy na dwa placki, równo rozprowadzamy na powidłach. Oba placki posypujemy przesiekanymi orzechami. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Krem: 2 szklanki soku gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W mleku rozprowadzamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się soku przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki, gęsty budyń. Budyń studzimy. Masło dokładnie ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny- dobrze mieszamy.
Na jeden placek wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy obrane i pokrojone w plasterki owoce kiwi. Na owoce wykładamy resztę kremu. Na kremie układamy drugi placek. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/wiosenne-ciasto-z-kremem-kiwi-i.html