Wykonanie
Pyszne połączenie
kiwi i
truskawek w formie apetycznego i kolorowego ciasta. Różowa, delikatna
beza,
pistacjowy, aksamitny krem i lekko orzeźwiające intensywnie zielone
owoce kiwi to połączenie idealne. Dla kontrastu pojawiają się również
orzechy włoskie. Na przywitanie wiosny :)Składniki na ciasto:· 1 kg
mąki· 400 g
masła· 1,5 szklanki
cukru pudru· 7
żółtek· 15 g
proszku do pieczenia· 2 łyżki
cukru waniliowego·
śmietana kwaśna gęsta 18% -2 łyżkiMasa:· 1,5 szklanki
cukru· 7
białek· 3 łyżki budyniu
truskawkowego (60 g, opakowanie)· łyżka soku z
porzeczek·
dżem jagodowy - 2 słoiczki (500-600g)· 200 g
orzechów włoskichNa krem:· 500 ml soku przecierowego zielonego
kiwi· 250 ml
mleka· 1 szklanka
cukru· 3 łyżki
cukru waniliowego· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· 1 łyżka
mąki pszennej· 2
żółtka· 400 g miękkiego
masła (2 kostki)· 5
kiwiCiasto: z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy i przekładamy do 2 klasycznych prostokątnych blaszek do pieczenia. Oba placki smarujemy
dżemem jagodowym.
Białka ubijamy z
cukrem i szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i sok. Masę rozdzielamy na dwa placki, równo rozprowadzamy na powidłach. Oba placki posypujemy przesiekanymi
orzechami. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Krem: 2 szklanki soku gotujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. W
mleku rozprowadzamy
mąki oraz
żółtka. Do gotującego się soku przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki, gęsty
budyń.
Budyń studzimy.
Masło dokładnie ucieramy. Do utartego
masła dodajemy partiami przestudzony
budyń. Dodajemy ekstrakt
waniliowy i
sok z cytryny- dobrze mieszamy.Na jeden placek wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy obrane i pokrojone w plasterki
owoce kiwi. Na
owoce wykładamy resztę kremu. Na kremie układamy drugi placek. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!