Wykonanie
Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Jest smaczne, półsłodkie, takie małe niebo w "gębie" Jest przy nim trochę pracy, ale warto pyszotkę zrobić. Zapraszam do jej przygotowania.Ciasto:Składniki:3 szkl.
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru25 dag
margaryny4
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:1/3 szklanki
cukru pudru2 szklanki
mleka3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 czubate łyżki
mąki pszennej250 gram
masła prawdziwego
zapach waniliowy2
żółtkaDodatkowe składniki:ciemny
dżem (idealnie pasuje z ciemnej
porzeczki)pokrojone
orzechy włoskiePrzygotowanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojoną
margarynę. Ugniatamy
mąkę z
margaryną, dodając powoli pozostałe składniki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 20-30 minut.Z
białek od ciasta i kremu(6
białek) ubijamy sztywną pianę. Na każde
białko dodajemy po jednej łyżeczce
cukru.Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Dwie blachy o wymiarze 25 cm na 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy blatem z ciasta. Następnie smarujemy
dżemem i wykładamy pianę. Placek, który będzie wierzchem naszego ciasta posypujemy
orzechami i lekko przygniatamy. Pieczemy 30 minut w temp. 170 st. CW tym czasie możemy przygotować krem. Z
żółtek i
cukru ubijamy kogel-
mogel. Dodajemy 1/2 szklanki zimnego
mleka i obie
mąki. Mieszamy wszystkie składniki. 1 1/2 szklanki
mleka doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do masy. Energicznie mieszamy cały czas podgrzewając. Jak składniki się połączą i masa będzie jednolita, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy krem wystygnie dodajemy
masło i dokładnie miksujemy.Na spodnie ciasto wykładamy nasz krem. Na wierzchu kładziemy placek z
orzechami i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na 12 godziny. Smacznego :)Zachęcam do pozostawienia komentarz. z góry dziękuję.
