Wykonanie
Przedstawiam ciasto, na które przepis w moim zeszyciku jest już od wielu lat.Są to dwa kruche placki z
dżemem,
orzechami i
bezą przełożone kremem budyniowym.Przygotowywałam je z okazji rodzinnego spotkania w ostatni weekend.Sposobem wykonania jest identyczne jak "Pani Walewska (Pychotka)", ale zawiera nieco inne składniki.Zapraszam do spróbowania :)

Przepis:Ciasto:40 dag
mąki20 dag
margaryny15 dag
cukru + 25 dag
cukru4
jajka (osobno
żółtka i osobno
białka)3 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejpowidła/kwaśny
dżem15 dag
orzechów włoskichMąkę,
margarynę,
cukier (15 dag),
żółtka i
proszek do pieczenia zagnieść jak na kruche ciasto.
Sodę rozpuścić w
śmietanie. Kiedy
śmietana zacznie rosnąć wlać ją do ciasta i ponownie zagnieść. Kiedy będzie zbyt mokre można podsypać odrobiną
mąki. Ciasto należy podzielić na dwie części (dwie równe blachy). Na każdą z części wyłożyć pół słoika powideł (lub kwaśnego
dżemu, u mnie
dżem z
czerwonej porzeczki). Na
dżem należy wyłożyć połowę porcji posiekanych
orzechów włoskich i połowę z ubitej piany z
białek - do tego celu ubijamy "na sztywno" 4
białka z 25 dag
cukru. UWAGA! z masy budyniowej pozostaną nam 2
białka - nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić pianę z 6
białek dodając dodatkowe 4 łyżki
cukru. Tak przygotowane dwa placki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni jeden po drugim. U mnie bardzo szybko przyrumieniła się
beza. Bałam się, że spód nie będzie odpieczony, więc na 10 minut włączyłam samą grzałkę dolną.Placki studzimy i przygotowujemy masę budyniową.Masa budyniowa:1/2 litra
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru waniliowego2
żółtka2-3 łyżki
cukru pudru250g
margaryny1/2 szklanki
mleka wymieszać z
mąkami,
cukrem waniliowym,
cukrem i
żółtkami. Resztę
mleka zagotować i połączyć ze składnikami. Ugotować
budyń. Ostudzić. Zmiksować
margarynę na puch i dodawać po łyżce budyniu ucierając na jednolitą masę.Ja dodatkowo do masy dodałam posiekaną na drobną kosteczkę
mleczną czekoladę, żeby ciastu nadać ten "batonikowy" słodki smak.Polewa:rozpuściłam w kąpieli
wodnej 1
czekoladę gorzką i 1
czekoladę mleczną z
margaryną (ilość
margaryny zależna od gęstości roztapiającej się mieszanki). Jeśli chcemy
mieć rzadszą polewę dodamy więcej
margaryny. Pamiętajmy o tym, że
margarynę dodajemy stopniowo.Przełożenie ciasta:1. pierwszy placek
bezą do góry2. masa budyniowa (cała)3. drugi placek
bezą w stronę do masy budyniowej4. polewa