ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Snikers"

Ciasto "Snikers"

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam ciasto, na które przepis w moim zeszyciku jest już od wielu lat.
Są to dwa kruche placki z dżemem, orzechami i bezą przełożone kremem budyniowym.
Przygotowywałam je z okazji rodzinnego spotkania w ostatni weekend.
Sposobem wykonania jest identyczne jak "Pani Walewska (Pychotka)", ale zawiera nieco inne składniki.
Zapraszam do spróbowania :)
Przepis:
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag margaryny
15 dag cukru + 25 dag cukru
4 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
powidła/kwaśny dżem
15 dag orzechów włoskich
Mąkę, margarynę, cukier (15 dag), żółtka i proszek do pieczenia zagnieść jak na kruche ciasto. Sodę rozpuścić w śmietanie. Kiedy śmietana zacznie rosnąć wlać ją do ciasta i ponownie zagnieść. Kiedy będzie zbyt mokre można podsypać odrobiną mąki. Ciasto należy podzielić na dwie części (dwie równe blachy). Na każdą z części wyłożyć pół słoika powideł (lub kwaśnego dżemu, u mnie dżem z czerwonej porzeczki). Na dżem należy wyłożyć połowę porcji posiekanych orzechów włoskich i połowę z ubitej piany z białek - do tego celu ubijamy "na sztywno" 4 białka z 25 dag cukru. UWAGA! z masy budyniowej pozostaną nam 2 białka - nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić pianę z 6 białek dodając dodatkowe 4 łyżki cukru. Tak przygotowane dwa placki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni jeden po drugim. U mnie bardzo szybko przyrumieniła się beza. Bałam się, że spód nie będzie odpieczony, więc na 10 minut włączyłam samą grzałkę dolną.
Placki studzimy i przygotowujemy masę budyniową.
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
2 żółtka
2-3 łyżki cukru pudru
250g margaryny
1/2 szklanki mleka wymieszać z mąkami, cukrem waniliowym, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotować i połączyć ze składnikami. Ugotować budyń. Ostudzić. Zmiksować margarynę na puch i dodawać po łyżce budyniu ucierając na jednolitą masę.
Ja dodatkowo do masy dodałam posiekaną na drobną kosteczkę mleczną czekoladę, żeby ciastu nadać ten "batonikowy" słodki smak.
Polewa:
rozpuściłam w kąpieli wodnej 1 czekoladę gorzką i 1 czekoladę mleczną z margaryną (ilość margaryny zależna od gęstości roztapiającej się mieszanki). Jeśli chcemy mieć rzadszą polewę dodamy więcej margaryny. Pamiętajmy o tym, że margarynę dodajemy stopniowo.
Przełożenie ciasta:
1. pierwszy placek bezą do góry
2. masa budyniowa (cała)
3. drugi placek bezą w stronę do masy budyniowej
4. polewa
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/08/ciasto-snikers.html