ßßß
Ciasto:3,5 - 4 szkl mąki5 żółtek0,5 szkl śmietany3/4 kostki margaryny1/2 szkl cukruproszek do pieczeniacukier waniliowyZ podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i pieczmy na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 st.)Masa:1/2 l śmietany 18 %3/4 szkl cukru3 łyżki mąki pszennej1/4 kostki margarynycukier waniliowyDodatkowo:orzechy włoskie - pokrojonedżem najlepiej porzeczkowyRozpuszczamy margarynę, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Następnie wlewamy śmietanę i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając by nie przywierało do dna, aż do zgęstnienia.Gorącą masą smarujemy placki. W kolejności 1 placek, 2/3 masy, 2 placek, dżem (najlepiej smakuje z porzeczkowym lub malinowym, ważne by był lekko kwaskowaty), 3 placek, pozostała masa. Wierzch gęsto obsypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi, ja dodatkowo wciskam je lekko w masę, dzięki temu nie obsypują się przy krojeniu.Smacznego