ßßß Cookit - przepis na Świąteczna tarta na oleju rzepakowym z leśnymi grzybami

Świąteczna tarta na oleju rzepakowym z leśnymi grzybami

nazwa

Wykonanie

Pyszna tarta z aromatycznym wnętrzem. Ciasto przypomina swoją konsystencją spody przygotowane na kruchych ciasteczkach- tym razem jest jednak w wersji wytrawnej i zdrowszej- na bazie orzechów laskowych, pełnoziarnistej mąki orkiszowej i oleju rzepakowego. Ten ostatni jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego zdrowotnie oddziałuje na nasz cały organizm. W naszej diecie powinien mieć więc stałe miejsce- tak ze względów smakowych, jak i zdrowotnych.
Składniki
Na ciasto:
· 100 g zmielonych orzechów laskowych
· 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 1 żółtko
· 1 jajko
· łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
· ok. 120 ml oleju rzepakowego
· 0,5 łyżeczki soli
· 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
· 750 g leśnych grzybów
· garść grzybów suszonych
· łyżka oleju rzepakowego
· 1 duża cebula
· pieprz
· sól
· jajko
· 2 łyżki śmietany 18%
· garść startego sera żółtego gouda
· pęczek pietruszki
· 2 łyżki pistacjowego pesto (garść obranych pistacji + pęczek pietruszki + kilka listków bazyli + kilka łyżek oleju rzepakowego + 4 suszone pomidory + sól do smaku + ząbek czosnku- całość dokładnie blendujemy)
Grzyby suszone zalewamy na noc wodą.
Przygotowujemy kruche ciasto- mąkę łączymy z orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Robimy dołeczek, do którego wybijamy żółtko, jajko, dodajemy śmietanę oraz olej- całość zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, szybko wyrabiamy ręką. Przekładamy na godzinę do lodówki.
Na patelni na łyżce oleju rzepakowego przesmażamy drobno posiekaną cebulkę, leśne grzyby oraz odsączone z wody przesiekane grzyby suszone. Kiedy całość będzie już miękka, zdejmujemy patelnię z ognia. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem. Przygotowaną mieszaniną zalewamy grzyby, od razu całość szybko mieszamy. Dodajemy żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki.
Foremkę na tartę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto (kawałek ciasta odkłądamy) i podpiekamy 10-12 minut, temp. 180 stopni. Po tym czasie spód smarujemy pesto, wykładamy grzyby. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Obok tarty na papierze do pieczenia wykładamy wycięte z pozostałego ciasta gwiazdki- takie słone ciasteczka pieczemy ok. 15 minut. Zdobimy nimi gotową tartę.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/12/swiateczna-tarta-na-oleju-rzepakowym-z.html