ßßß

- 200 g mąki pszennej- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 100 g masła z lodówki- łyżka śmietany 18% kwaśnej, gęstej- 130 g cukru waniliowego- 1 jajko- szczypta soli- łyżka kakao-szczypta proszku do pieczeniaNa farsz:- 5-6 jabłek- garść suszonej żurawiny- garść uprażonych orzechów laskowych- szczypta cynamonu-łyżka bułki tartej- 2 łyżki cukru waniliowegoNa lukier:-sok z cytryny-cukier puder ile zabierze- suszona żurawinaZ podanych składników wyrabiamy ciasto- na stolnicy wysypujemy mąki, dodajemy szczyptę proszku, sól, cukier. Dodajemy masło i siekamy. Robimy dołeczek, wybijamy jajko, dajemy śmietanę- zagarniamy nożem. Szybka wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części -2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a do pozostałej 1/3 dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy. Wyrobione ciasto czekoladowe wkładamy również do lodówki na co najmniej godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich bułkę tartą, cukier, cynamon, żurawinę i przesiekane orzechy. Mieszamy. Jasne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (średnica 24- 26 cm). Wykładamy jabłka. Ciemne ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą ozdobnego radełka paseczki z których robimy kratkę. Z ciemnego ciasta wykrawamy również 3 gwiazdki. Przyklejamy je za pomocą odrobiny rozbełtanego jajka do czekoladowej kratki. Ciasto pieczemy 45-50 minut, termoobieg, 180 stopni. Lekko przestudzone zdobimy lukrem. W kratki wkładamy suszoną żurawinę. Smacznego!