ßßß Cookit - przepis na Szarlotka Królewska ze specjalną dedykacją

Szarlotka Królewska ze specjalną dedykacją

nazwa

Wykonanie

Niniejszy wpis dedykuję wszystkim moim przyjaciołom i znajomym fanom Michaela :) - w tym pięknym dniu zapraszam na kawałek Królewskiej ;) szarlotki.
Na ciasto:
· 1 szklanka mąki pszennej
· 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· szczypta soli
· 250 g zimnego masła
· 7 łyżek zimnej wody
· 1 jajko
· 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
· szczypta proszku do pieczenia
· 3/4 szklanki cukru pudru
· skórka otarta z połowy pomarańczy
Na jabłkowy farsz:
· 6-7 jabłek
· garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
· garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
· cynamon
· 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
· łyżka bułki tartej
Dekoracja:
· odrobina nutelli
· cukier puder
Z podanych składników zarabiamy ciasto- łączymy mąki, proszek do pieczenia, sól, skórkę pomarańczową, cukier. Dodajemy masło i siekamy na kruszonkę. Robimy dołeczek, dodajemy jajko, wodę i śmietanę. Szybko zagniatamy dłońmi na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na - 2 godziny.
Farsz- jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy, bułkę tartą oraz do smaku cynamon. Dokładnie mieszamy.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części (w zasadzie możemy odłożyć sobie jeszcze trzecią część ciasta, z którego możemy wyciąć bardzo małe ciasteczka do dekoracji np. kwiatki. Pieczemy je ok 15 minut, termoobieg 180 stopni). Tą nieco większą wałkujemy i -wylepiamy nią dno i boki tortownicy o średnicy 26-27 cm. Wykładamy jabłka. Przykrywamy je pozostałym, cienko rozwałkowanym ciastem. Starajmy się dobrze zlepić brzegi. Robimy na środku 2-3 małe dziurki, aby podczas pieczenia powstająca para wodna miała którędy uciekać. Pieczemy 50 minut,180 stopni, termoobieg. Podajemy ozdobioną cukrem pudrem i upieczonymi kwiatkami przyklejonymi do ciasta za pomocą nutelli. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/02/szarlotka-krolewska-ze-specjalna.html