Wykonanie
Niniejszy wpis dedykuję wszystkim moim przyjaciołom i znajomym fanom Michaela :) - w tym pięknym dniu zapraszam na kawałek Królewskiej ;) szarlotki.Na ciasto:· 1 szklanka
mąki pszennej· 2,5 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· szczypta
soli· 250 g zimnego
masła· 7 łyżek zimnej
wody· 1
jajko· 1 łyżka kwaśnej, gęstej
śmietany 18%· szczypta
proszku do pieczenia· 3/4 szklanki
cukru pudru· skórka otarta z połowy
pomarańczyNa
jabłkowy farsz:· 6-7
jabłek· garść posiekanych
orzechów włoskich lub laskowych· garść kandyzowanej
skórki pomarańczowej·
cynamon· 2 łyżki
cukru waniliowego domowej roboty· łyżka
bułki tartejDekoracja:· odrobina nutelli·
cukier puderZ podanych składników zarabiamy ciasto- łączymy
mąki,
proszek do pieczenia,
sól,
skórkę pomarańczową,
cukier. Dodajemy
masło i siekamy na kruszonkę. Robimy dołeczek, dodajemy
jajko,
wodę i
śmietanę. Szybko zagniatamy dłońmi na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na - 2 godziny.Farsz-
jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy
orzechy,
skórkę pomarańczową,
cukier waniliowy,
bułkę tartą oraz do smaku
cynamon. Dokładnie mieszamy.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części (w zasadzie możemy odłożyć sobie jeszcze trzecią część ciasta, z którego możemy wyciąć bardzo małe
ciasteczka do dekoracji np. kwiatki. Pieczemy je ok 15 minut, termoobieg 180 stopni). Tą nieco większą wałkujemy i -wylepiamy nią dno i boki tortownicy o średnicy 26-27 cm. Wykładamy
jabłka. Przykrywamy je pozostałym, cienko rozwałkowanym
ciastem. Starajmy się dobrze zlepić brzegi. Robimy na środku 2-3 małe dziurki, aby podczas pieczenia powstająca para
wodna miała którędy uciekać. Pieczemy 50 minut,180 stopni, termoobieg. Podajemy ozdobioną
cukrem pudrem i upieczonymi kwiatkami przyklejonymi do ciasta za pomocą nutelli. Smacznego!