Wykonanie
Pyszna szarlotka przygotowana z najsmaczniejszego
maślanego kruchego ciasta i gotowych
jabłek prażonych ze słoika. I tutaj muszę się przyznać - nie lubię obierać
jabłek, usuwać gniazd nasiennych, kroić czy ścierać, nawet bardzo... Z ulgą przyjęłam pojawienie się w
polskich sklepach w UK
jabłek prażonych, dzięki którym czas przygotowania szarlotki stał się ekspresowy. I, co
dziwne, nawet nie czuję w związku z tym wyrzutów sumienia, wręcz przeciwnie, czuję, że wspieram
polskich rolników ;-). Przyznam, że zostałam pod tym względem trochę rozpieszczona przez teściową, która zaraz na początku małżeństwa podrzucała nam swojej roboty słoiczki ze startymi
jabłkami, pewnie po to, bym jej synowi piekła szarlotki ;-). Niemniej, chciałabym zamieścić na blogu dobry przepis na
jabłka prażone w słoikach, takie na zimę, pomożecie? ;-). Tymczasem, zapraszam na szarlotkę!Składniki na kruche ciasto:450 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia230 g
masła, zimnego100 g
cukru pudru1
jajkoszczypta
soliPonadto:2 słoiki
jabłek prażonych, każdy o wadze około 900 g (wykorzystaj przepis na domowe
jabłka prażone)opcjonalnie
cynamon, do smaku (wystarczy wymieszać z
jabłkami)Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem
masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 22 x 32 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Lekko wylepić
ciastem spód. Na spód wyłożyć zawartość dwóch słoików
jabłek prażonych, wyrównać. Na górę wysypać równo pozostałą kruszonkę.Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC - 180ºC i piec około 60 minut, do zarumienienia. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Uwaga: schłodzone ciasto lepiej się kroi.Smacznego :-).