Wykonanie
Wiecie, co się najczęściej robi ze zbyt dojrzałych
bananów, prawda? Chlebek
bananowy! Ja miałam podobny problem z
jabłkami, bo kupiliśmy ostatnio parę ładnych kilo, żeby je przerobić na suszone plasterki - owszem, dużą część przerobiłam, ale zostały
jabłkowe niedobitki. Poszłam więc tropem
bananów i wymyśliłam sobie takie oto ciasto, niczym chlebek właśnie codzienne i zwyczajne, lekko wilgotne w środku (im więcej
jabłek, tym bardziej), z
migdałowym posmakiem.
Powiem Wam - fajny chlebek!



Składniki (forma 18x18 cm):3 duże
jajkaszczypta
soli100 g.
cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)2 łyżki
cukru waniliowego170 g.
mąki pszennej (1 szklanka)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytryny0,5 łyżeczki
cynamonu lub
kakao2-3 spore
jabłka100 g.
płatków migdałowychDodatkowo :
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie :
Jajka ubijam z
solą,
cukrem pudrem i
waniliowym na bardzo puszystą masę. Ubijając dalej dodaję
sok z cytryny i przesianą z
proszkiem do pieczenia mąkę. Obieram
jabłka i ścieram je na grubej tarce do ciasta, dorzucam 3/4
płatków migdałowych, dokładnie mieszam. Masę przekładam do natłuszczonej i oprószonej
mąką formy, oprószam
cynamonem lub
kakao (przez sitko), posypuję pozostałymi
migdałami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 40-45 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto oprószam
cukrem pudrem.

