Wykonanie
To ciasto powinno się każdemu udać, a jest bardzo smaczne, wilgotne i szybkie w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej wyjąć składniki z lodówki, bo powinny
mieć temperaturę pokojową.
Składniki na małą foremkę (10 x 21 cm):1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
kakao0,5 łyżeczki
cynamonu100 g.miękkiego
masła2
jajka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1
jabłkoDodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do posypania formyPrzygotowanie :Miękkie
masło ucieram z
cukrem cukrem, aż powstanie gładka i puszysta masa, ucierając dalej dodaję
jajka,
proszek do pieczenia,
kakao i
cynamon, a na końcu stopniowo wsypuję
mąkę. Miksuję jeszcze wszystko na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Foremkę dokładnie smaruję
masłem i oprószam
mąką. Umyte
jabłko kroję na plastry, a te na pół (pozbywam się gniazd nasiennych). Ciasto przekładam
łopatką do foremki, wygładzam powierzchnię i wciskam w nie plasterki
jabłek, jak na zdjęciu. Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 35 minut - sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po przestygnięciu posypuję
cukrem pudrem.Przepis autorski.