Wykonanie
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne ciacho, a chcielibyście przygotować coś lekkiego, a jednocześnie odświętnego, to polecam przepis na szarlotkę na kruchym spodzie z
czekoladową kratką. Wybornie smakuje na ciepło z gałką
lodów żurawinowych.Składniki:


- 200 g
mąki pszennej- 100 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 100 g
masła z lodówki- łyżka
śmietany 18% kwaśnej, gęstej- 130 g
cukru waniliowego- 1
jajko- szczypta
soli- łyżka
kakao-szczypta
proszku do pieczeniaNa farsz:- 5-6
jabłek- garść
suszonej żurawiny- garść uprażonych
orzechów laskowych- szczypta
cynamonu-łyżka
bułki tartej- 2 łyżki
cukru waniliowegoNa
lukier:-
sok z cytryny-
cukier puder ile zabierze-
suszona żurawinaZ podanych składników wyrabiamy ciasto- na stolnicy wysypujemy
mąki, dodajemy szczyptę proszku,
sól,
cukier. Dodajemy
masło i siekamy. Robimy dołeczek, wybijamy
jajko, dajemy
śmietanę- zagarniamy nożem. Szybka wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części -2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a do pozostałej 1/3 dodajemy
kakao i ponownie wyrabiamy. Wyrobione ciasto
czekoladowe wkładamy również do lodówki na co najmniej godzinę.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich
bułkę tartą,
cukier,
cynamon,
żurawinę i przesiekane
orzechy. Mieszamy. Jasne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim tortownicę wysmarowaną
masłem i wysypaną
bułką tartą (średnica 24- 26 cm). Wykładamy
jabłka. Ciemne ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą ozdobnego radełka paseczki z których robimy kratkę. Z ciemnego ciasta wykrawamy również 3 gwiazdki. Przyklejamy je za pomocą odrobiny rozbełtanego
jajka do czekoladowej kratki. Ciasto pieczemy 45-50 minut, termoobieg, 180 stopni. Lekko przestudzone zdobimy lukrem. W kratki wkładamy
suszoną żurawinę. Smacznego!