ßßß
Marynata:· 2 łyżki sosu sojowego ciemnego· 1/2 łyżeczki oleju sezamowego· 2 krople sosu chili ostrego· odrobina pieprzu· odrobina miodu· 1/2 łyżeczki imbiruWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy.· jedna podwójna pierś z kurczakaPierś kroimy w długie, cienkie paseczki, przekładamy do woreczka foliowego i zalewamy marynatą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.· papryka czerwona· papryka żółta· papryka zielona· cebula
· marchewka· por· 2 garście namoczonych grzybów mun· 2 garście pędów bambusa z zalewy wodnej· dwa makarony chińskie (200 g)· sól· pieprz· sos chili ostry i słodki· świeży imbir· odrobina oleju do smażenia· natka pietruszki do posypania· 1-2 łyżki sosu sojowego ciemnegoPapryki kroimy w dość cienkie paski. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka, pora w talarki. Grzyby i pędy bambusa kroimy w cienkie plasterki. Makaron zalewamy gorącą wodą na ok. 5 minut (aż zmięknie), po tym czasie wodę odlewamy. Warzywa smażymy na odrobinie oleju (najlepiej posłuży nam do tego wok) w następującej kolejności- najpierw wrzucamy marchewkę, cebulę i pora. Po chwili smażenia dodajemy paprykę, następnie grzyby i pędy bambusa. Kiedy warzywa już nieco zmiękną, przekładamy je na chwilę do miski. Na patelnię zaś wrzucamy zamarynowanego kurczaka, podsmażamy. Ponownie dodajemy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, sosami chili, sosem sojowym oraz świeżo startym imbirem. Dodajemy makaron. Mieszamy. Danie podajemy posypane drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!