Wykonanie
Trochę lata znowu zamknęłam w słoikach żeby zimą
mieć po co sięgnąć. Zwykle do obiadu przygotowuję świeże warzywa w różnej postaci, ale lubię
mieć też jakieś sałatki bo przecież nie zawsze mam czas na długie stanie w kuchni.Nie robię ich dużo, zaledwie po kilka słoików, bo przecież wolimy surówki z warzyw korzeniowych albo
sałaty, albo po prostu zwykłe
ogórki kiszon e do obiadu.W planach mam jeszcze 2 może 3 rodzaje jakiejś
warzywnej mieszanki i na tym koniec. Muszę zrobić jeszcze swoje ulubione
buraczki z
papryką a spiżarnię mam naprawdę małą.

Sałatka na zimę - z
cukinii i kolorowych warzywczas przygotowania: ok. 30 minut + czas maceracji + czas pasteryzacjiskładniki:1300 g zielonej
cukinii - niedużej i szczupłej400 g
papryki - u mnie mniej więcej po połowie czerwonej i pomarańczowej300 g
cebuli - białej lub czerwonej300
marchewki4 duże ząbki
czosnkupęczek
natki pietruszki200 ml
wody250 ml
octu jabłkowego50 ml
oliwy z
chili albo
oleju rzepakowego4-5 płaskich łyżek
soli kamiennej, niejodowanej60 g
cukru2 czubate łyżeczki ziaren białej
gorczycy1 czubata łyżeczka
pieprzu ziołowego (bez
soli)po 1 liściu laurowym na słoikpo 2 kulki
ziela angielskiego na słoik




Wszystkie warzywa dokładnie umyłam i osączyłam.
Marchewkę oskrobałam, z
cukinii odcięłam końcówki, z
papryk usunęłam gniazda nasienne,
cebule i ząbki
czosnku obrałam a z łodyżek
natki pietruszki oderwałam same listki.Warzywa rozdrobniłam.
Cukinie i
marchewki pokroiłam w bardzo cienkie plasterki - zrobiłam to na szatkownicy.
Cebule pokroiłam w cienkie pół plasterki,
czosnek w cieniutkie plasterki a
paprykę w paski.
Natkę grubo posiekałam.Lubisz czerwoną kapustę? Można z niej zrobić pyszną
sałatkę z
kukurydzą!Warzywa wymieszałam w misce. Posypałam
solą i ponownie dobrze wymieszałam. Miskę przykryłam i odstawiłam na ok. godzinę. Po tym czasie dodałam
wodę z rozpuszczonym w niej
cukrem,
ocet jabłkowy,
oliwę,
gorczycę i
pieprz ziołowy. Ponownie wszystko wymieszałam i zostawiłam jeszcze na 30 minut.Następnie
sałatkę nakładałam, lekko ugniatając, do wyparzonych słoików, uzupełniając zawartość wytworzonym
sokiem. Słoiki napełniłam do mniej więcej 3/4 wysokości. Zamknęłam zakrętkami. Wstawiłam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlałam zimną
wodę, tyle żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 20 minut licząc od momentu zagotowania
wody w garnku, ale kiedy tylko zawrzała przykręciłam gaz żeby
woda jedynie leciuteńko mrugała.Po upływie 20 minut pasteryzacji wyjęłam ostrożnie słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem.Z podanej ilości składników wyszło mi 5 słoików sałatki poj. 0 , 7 lJeśli wolicie
bardziej pikantne sałatki możecie do tej mieszanki dodać pokrojony drobno strączek
ostrej papryczki.