ßßß
Składniki:2 duże cukinie1 kg papryki czerwonej1/2 kg cebuli1/2 kg marchwi5 łyżek soliZalewa:1 szklanka octu1 szklanka cukru3 szklanki wody1/2 łyżeczki mielonego chilli1 łyżeczka ziaren pieprzu3 łyżeczki gorczycy1 łyżeczka ziela angielskiegokilka liści laurowychpo łyżce oleju na każdy słoikWykonanie:Cukinię myję, kroję na połowę, wydrążam środek i kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki. Cebulę obieram i kroję w pół plasterki. Marchew obieram, myje i kroję w plasterki. Paprykę kroję na połowę, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Wszystkie warzywa solę i odstawiam na jakieś 30-40 minut by zmiękły. Po tym czasie sałatką wypełniam słoiki, delikatnie odciskając nadmiar soku z warzyw. Składniki zalewy gotuję i zalewam sałatkę. Zakręcam i pasteryzuję 20 min.
SMACZNEGO!