Wykonanie
Wczoraj pokazywałam Wam zielone, pyszne naleśniki. Zapewniam, że zjedzą je nawet Ci, którzy nie lubią
szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie jedliśmy ich tak zupełnie gołych. Zawinęłam w nie ugotowane,
wołowe mięso z rosołu z dodatkiem warzyw.Nie tylko wykorzystałam
gotowaną wołowinę, która bywa wiórowata, ale zrobiłam pyszny, pożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo chętnie.Takie naleśniki możecie nadziać czym tylko chcecie. Może to być inne gotowane
mięso albo jakieś surowe, przesmażone z warzywami. Farsz może być z samych warzyw albo
grzybowo ryżowy jak w krokietach . Mam nadzieję, że zrobicie swoją wersję zielonych naleśników i będą Wam smakowały tak samo jak nam. Ktoś pewnie zaraz powie, że można usmażyć zwykłe, jasne naleśniki, ale czy z takimi kolorowymi danie nie wygląda o niebo lepiej?!
Naleśniki
szpinakowe z
mięsem i warzywamiczas przygotowania: ok. 40 minutskładniki na 4-6 porcji:naleśniki
szpinakowe - z TEGO przepisuFARSZ - 1
marchewka1
cebula1 łyżka
oleju albo
masła1/2 średniego
brokuła1/2 pęczka
koperku1/2 pęczka
szczypiorkuok. 500 g
gotowanej wołowiny z rosołu1
białko jajka50 ml słodkiej
śmietankido smaku -
sól,
pieprz czarny mielony,
pieprz ziołowySOS
SEROWY - 1 łyżka
masła1 łyżka
mąki250 ml
mleka150 g
sera cheddardo smaku -
sól,
pieprz , świeżo starta
gałka muszkatołowaJak zrobić naleśniki z
mięsem i brokułami?Usmażyłam naleśniki - link do przepisu jest w liście składników. Ugotowaną
wołowinę oddzieliłam od kości i zmieliłam w maszynce.
Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Oczyszczoną
marchew starłam na tarce jarzynowej. Umytego
brokuła podzieliłam na małe różyczki a łodygę pokroiłam w kostkę.
Zieleninę posiekałamNa patelni rozgrzałam nieco
oleju, podsmażyłam
cebulę i
marchewkę, dodałam do
mięsa.
Brokuła obgotowałam w niewielkiej ilości lekko posłodzonej
wody, osączyłam dokładnie. Różyczki odłożyłam a pokrojone łodygi wrzuciłam do
mięsa. Dosypałam
zieleninę, wlałam
śmietankę i dodałam ubite na sztywno
białko. Wymieszałam wszystko dokładnie i doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem.Na każdy naleśnik nałożyłam porcję masy
mięsnej i lekko rozsmarowałam. Na
mięsie rozłożyłam po kawałki
brokuła, zwinęłam w rulon. Zrolowane naleśniki odgrzałam w piekarniku - można je też odsmażyć. Podając polałam gorącym sosem
serowym. Można też ułożyć naleśniki w płaskim naczyniu, polać sosem i zapiec razem.SOS
SEROWY - w rondelku rozpuściłam
masło. Wsypałam
mąkę i smażyłam mieszając przez kilka chwil. Wlałam zimne
mleko i mieszałam energicznie rózga aż masa się zagotowała i zgęstniała. Dorzuciłam pokrojony drobno
ser, mieszałam dalej aż się rozpuścił. Na koniec doprawiłam do smaku
pieprzem i
gałką muszkatołową - z
solą ostrożnie bo
ser może być wystarczająco słony.