Wykonanie
Oto moja wariacja na temat tradycyjnej, wielkopolskiej potrawy tzw. pyry z gzikiem. Są
ziemniaki i jest
serek, jednak wykonanie i sposób podania absolutnie inny. Chrupkość ziemniaczanej skórki (niczym frytki) fantastycznie współgra ze świeżym farszem z
serka,
oleju rydzowego,
cebulki i
ogórka.
5
ziemniaków1
serek Almette
śmietankowy1
cebula1
ogórek zielony3-4 łyżki
oleju rydzowego
sól,
pieprzszczypiorek lub
koperekolej do smażenia
Ziemniak ugotować w osolonej wodzie, przeciąć na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ pozostawiając skórki (około 0,5 cm grubości).Wydrążone
ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać do nich
serek,
olej rydzowy,
ogórek i
cebulę pokrojone w kostkę oraz pokrojony
koperek lub
szczypiorek, wymieszać i doprawić
solą i
pieprzem.Skórki ziemniaczane usmażyć na głębokim
oleju, tak aby wnętrze zrobiło się złociste.W jeszcze gorące skórki nałożyć farsz. Podawać
póki skórki są ciepłe i chrupiące.