Wykonanie
Eklery to podłużne
ciastka z ciasta parzonego, które po przekrojeniu nadziewa się ubitą
śmietanką. Najczęściej wierzch polewa się
czekoladą, ale ja dzisiaj swoje polukrowałam. Ten przepis mam od dawna - piekłam takie eklerki już wiele
razy i są naprawdę smakowite.Zarówno do
bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę
kawy dzięki
czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest kruche i lekkie a
śmietanka puszysta i kremowa. Słodki
lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych
ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie jak chcecie.Z ciasta parzonego możecie upiec także
Grzybki ptysioweEklery upiekłam tym razem na Dzień
Matki żeby
mieć coś dobrego do podania na deser w tym szczególnym dniu. Bo to szczególny dzień chociaż mojej Mamy już z nami nie ma. Przyjmując życzenia od syna wspominam Ją i tęsknię. Jedno
mogę Wam powiedzieć - kochajcie swoje
Matki i
mówcie im o tym często jeśli jeszcze je macie. Później człowiek żałuje, że być może zbyt rzadko rozmawiał i okazywał uczucia... Dzisiaj jednak weselmy się i świętujmy.Wszystkim Mamom, Mamusiom, Mateńkomżyczę wiele szczęścia każdego dnia i spełnienia marzeń!

czas przygotowania: ok. 60 minut + czas studzenia i chłodzeniaskładniki na ok. 25 sztuk:CIASTO PARZONE - 250 ml
wody50 g
masła albo
margaryny220 g
mąki tortowej3 szczypty
soli8 g
cukru waniliowego5 średnich
kurzych jajekMASA ŚMIETANOWA - 500-750 ml
śmietanki kremówki 30 %2-3 opakowania zagęstnika do
śmietanki typu śmietanfix (1 na każde 250ml
śmietanki)2-4 łyżki
cukru pudru, wedle smaku3-4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej, drobnego proszku
LUKIER - ok. 1 szkl.
cukru pudru1-2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej, drobnego proszkuok. 4-5 łyżek
rumu białegododatkowo - posypka cukrowa czekoladowaJak zrobić eklerki
kawowe ?CIASTO PARZONE - do rondla wlałam
wodę, dodałam
masło,
sól,
cukier i
masło. Kiedy całość zawrzała wsypałam przesianą
mąkę i od razu energicznie zaczęłam mieszać całość rózgą. Garnek cały czas stał na niedużym ogniu a ja mieszałam zawartość przez kilka minut aż kluchowate ciasto było lśniące. Zestawiłam garnek z ognia i pozwoliłam ciasto odrobinę ostygnąć. Mieszając ponownie dodawałam po jednym
jajku - następne dopiero wtedy kiedy poprzednie połączyło się dobrze z
ciastem. Kleiste, gęste ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego i używając gwiaździstej końcówki wyciskałam porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podłużne
ciastka długości ok. 10 cm wycisnęłam w sporych odległościach od siebie bo podczas pieczenia sporo rosną.Blachę z
ciastkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 10-ciu minutach zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C i piekłam dalej przez 15 minut. Radzę nie otwierać piekarnika podczas pieczenia bo wyrastające ciasto może opaść. Gotowe
ciastka są wyrośnięte, rumiane a jeśli postukać je od
spodu słychać głuchy dźwięk.Upieczone
ciastka wyjęłam z pieca. Jeszcze gorące przekroiłam poziomo
ostrym nożem z ząbkami. To pozwoliło uwolnić ze środka wilgotne powietrze. Odłożyłam
ciastka do całkowitego ostudzenia. Kiedy ostygły wierzchy posmarowałam lukrem
kawowym i posypałam od razu
cukrową posypką.Dolne części napełniłam
kawową masą
śmietanową przy pomocy rękawa cukierniczego. Na każdą spodnią część nałożyłam lukrowane wieczko. Schłodziłam przez pół godziny w lodówce.MASA ŚMIETANOWA - mocno schłodzoną
śmietankę ubijałam aż zaczęła gęstnieć. Nie przerywając ubijania dosypywałam
cukier puder przesiany i wymieszany razem z
kawą oraz zagęstnikiem. Ubijałam jeszcze chwilę aż masa była sztywna.
LUKIER - przesiany razem z
kawą cukier puder utarłam dolewając
rum. Powinien być gładki i nieco lejący. Jeśli będzie zbyt gęsty trzeba dolać odrobinkę więcej
rumu - jeśli jest zbyt rzadki dosypać nieco
cukru pudru.Korpusy z ciasta parzonego można upiec dzień wcześniej, przekroić je i ostudzić. Nawet polukrować można dzień wcześniej, ale wtedy radzę niczym
ciastek nie przykrywać żeby nie zawilgotniały. Jednak
śmietankę radzę przygotować i napełnić nią eklerki dopiero krótko przed planowanym podaniem
ciastek żeby korpusy nie straciły swojej chrupkości.Z tej ilości składników wyszło mi 25 eklerów długości 10-12 cm. Przy użyciu masy śmietanowej z 1/2 l
śmietanki nie można nakładać jej "na bogato" więc jeśli wolicie dużo kremu w ciastkach przygotujcie więcej
śmietany.






