Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
żółtka 2 sztuk
margaryna 0,5 kostek
cukier puder 3 łyżek stołowych
woda 3 łyżek stołowych
rum 2 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
śmietana kremówka 500 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
truskawki 250 gramóworzeszki
pini 30 gramówWykonanie:Oczyszczone
truskawki 2/3 pokroić na ćwiartki, a resztę na połówki.
Miękką margarynę utrzeć z
cukrem pudrem i
solą, dodać stopniowo
żółtka, wsypać
mąkę i wymieszać widelcem, aż powstaną małe grudki. Wtedy wlać
wodę oraz
rum i ręką wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 1h do lodówki. Rozwałkować na placek grubości ok. 5 mm i wylepić nim formę do tart wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
bułką tartą. Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić jeszcze na 30 minut do lodówki. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, na jasno zloty kolor, ostudzić. Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem waniliowym i połowę rozsmarować na cieście, a na niej rozłożyć ćwiartki
truskawek, przykryć pozostałą
śmietaną, a na wierzchu udekorować połówkami
truskawek i
pistacjami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: