ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,5 szklanekżółtka 2 sztukmargaryna 0,5 kostekcukier puder 3 łyżek stołowychwoda 3 łyżek stołowychrum 2 łyżek stołowychsól 1 szczyptaśmietana kremówka 500 gramówcukier waniliowy 1 sztuktruskawki 250 gramóworzeszki pini 30 gramówWykonanie:Oczyszczone truskawki 2/3 pokroić na ćwiartki, a resztę na połówki.Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem i solą, dodać stopniowo żółtka, wsypać mąkę i wymieszać widelcem, aż powstaną małe grudki. Wtedy wlać wodę oraz rum i ręką wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 1h do lodówki. Rozwałkować na placek grubości ok. 5 mm i wylepić nim formę do tart wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Ciasto po nakłuwać widelcem i wstawić jeszcze na 30 minut do lodówki. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, na jasno zloty kolor, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i połowę rozsmarować na cieście, a na niej rozłożyć ćwiartki truskawek, przykryć pozostałą śmietaną, a na wierzchu udekorować połówkami truskawek i pistacjami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: