ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmargaryna 200 gramówcukier puder 2 łyżek stołowychwoda 2 łyżek stołowychżółtka 1 sztuksól 1 szczyptaśmietana kremówka 1 szklanekcukier puder 1 łyżek stołowychjagody 500 gramówpłatki migdałowe według uznaniaWykonanie:Oczyszczone owoce osuszyć. Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder, wodę, żółtko oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. owinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić dno i boki dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoty kolor, wystudzić.Schłodzoną śmietanę ubić z łyżką cukru pudru. Gdy ciasto wystygnie wypełnić je owocami i przykryć ubita śmietaną. Wierzch przybrać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.Uwagi:Jagody można zastąpić truskawkami lub poziomkami.Owoce mogą być mrożone, z kompotu lub konfitury, ale trzeba je osączyć z soku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: