Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
margaryna 200 gramów
cukier puder 2 łyżek stołowych
woda 2 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
sól 1 szczypta
śmietana kremówka 1 szklanek
cukier puder 1 łyżek stołowych
jagody 500 gramów
płatki migdałowe według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
owoce osuszyć.
Mąkę posiekać z
margaryną, dodać
cukier puder,
wodę,
żółtko oraz szczyptę
soli i szybko zagnieść ciasto. owinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować i wylepić dno i boki dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Po nakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoty kolor, wystudzić.Schłodzoną
śmietanę ubić z łyżką
cukru pudru. Gdy ciasto wystygnie wypełnić je
owocami i przykryć ubita
śmietaną. Wierzch przybrać
płatkami migdałowymi lub posiekanymi
orzechami.Uwagi:
Jagody można zastąpić
truskawkami lub
poziomkami.
Owoce mogą być mrożone, z kompotu lub
konfitury, ale trzeba je osączyć z soku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: