ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z jagodami

Kruche ciasteczka z jagodami

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasteczka..robione kilka dni temu i zrobione przy pomocy pierogomanii Tupperware .. tym razem z kruchego ciasta... pyszne były...muszę znów je zrobić..
Składniki na kruche ciasto:
350 g mąki
200 g margaryny
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo
jagody
cukier
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub włożyć do lodówki na całą noc.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując lekko mąką) na grubość około 2 mm.Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie jagody wymieszane z cukrem] lekko go dociskając. Drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierożki, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką..Ułożyć na blaszkę.Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/07/kruche-ciasteczka-z-jagodami.html