Wykonanie
Na targu pojawiły się pierwsze w tym roku
jagody nie mogłam przejść obok nich obojętnie, Kupiłam i tak
plany sobotnie musiały ulec zmianie. W planach był sernik i rolada z kremem a tak przygotowałam sernik i jagodzianki na które serdecznie zapraszam. Jedną z mich ulubionych autorek książek kulinarnych jest siostra Anastazja z jej przepisu skorzystałam robiąc jagodzianki . Z uwagi na nowość którą od jakiegoś czasu testuję jagodzianki przygotowałam na papierze saga który jest super w mojej kuchni zajmuje teraz czołowe miejsce.składniki1 kg
mąki10 dag
drożdży1/2 kostki
margaryny maestra3 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki
cukru kryształu lub zamiennie
cukier palmowy2 szklanki
mleka5-6
żółtek1/2 łyżeczki
soli1 litr
jagod3 łyżki
bułki tartej3 łyżki
cukrucukier perlisty3 łyżki
masła3 łyżki
mąkiPrzesianą
mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego
mleka dodać 2 łyżki
cukru, pokruszone
drożdże i 3-4 łyżki
mąki. Wymieszać na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałą ilością
cukru. Ja zamiast
cukru użyłam
cukru palmowego który nadał niepowtarzalny smak.A tę nowość możecie kupić w kuchnia świata
Margarynę Maestra stopić na patelni. Do tej
pory używałam różnych firm ale ta jest rewelacyjna tym bardziej iż przeznaczona do
ciast drożdżowych Do
mąki wlać wyrośnięty rozczyn,
żółtka,
sól, letnie
mleko. Wyrabiać ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.Z tak przygotowanego
ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z
jabłkami, bułeczki z
serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z
makiem. i jagodziankiWyrośnięte ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm. Wykrawać szklanką krążki i układać w odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić do wyrośnięcia.
Jagody umyć osuszyć przełożyć do miski dodać
cukier i
bułkę tarką wymieszać.Z
mąki,
cukru pudru i
masła zrobić kruszonkę.W środku wyrośniętej bułeczki zrobić pałką wgłębienia, nałożyć nadzienie
jagody robić bułeczki i posmarować roztrzepanym
jajem posypać kruszonką i
cukrem perlistymPiec w dobrze nagrzanym piekarniku.