ßßß
Składniki (na ok. 15 sztuk):- 20 dag mąki krupczatki,- 15 dag masła,- 2 łyżki cukru pudru,- 1 żółtko,- szczypta soli,- cukier,- puszka brzoskwiń,- 2 szklanki jagód,- równie dobrze mogą być też dowolne owoce, typu morele czy borówki.Sposób wykonania:Składniki ciasta, poza cukrem, łączymy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. Gdy już składniki dobrze się połączą, ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie, na obsypanym mąką blacie, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy większe koła. Przekładamy je do foremek wyłożonych papierkiem. Babeczki wypełniamy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami oraz jagodami. Na koniec każdą babeczkę posypujemy grubym cukrem.Babeczki pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.